Vabimo vas na konferenco Energetska revščina: rešitve na praktični in strukturni ravni, ki bo potekala v sredo, 2. oktobra 2019 ob 9. uri v Slovenskem etnografskem muzeju (dvorana v upravni stavbi), Metelkova 2, v Ljubljani.

Energetska revščina postaja vse bolj prepoznana kot problem, ki zahteva ustrezno in učinkovito naslavljanje. Evropska unija nalaga državam članicam, da v svojih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih opredelijo problematiko, pripravijo definicijo energetske revščine ter ustrezne ukrepe za njeno zmanjševanje. Ker so specifike energetske revščine od države do države različne, naj bi vsaka država pripravila svojo definicijo ter ukrepe. Slovenija trenutno nima sprejete ustrezne merljive definicije energetske revščine in ukrepov, ki bi iz tega izhajali. Konferenca Energetska revščina: rešitve na praktični in strukturni ravni, ki je del projekta IDEA, je namenjena prav iskanju učinkovitih rešitev za izzive energetske revščine, tako na praktični, kot tudi na strukturni ravni. S tem ponuja priložnost za oblikovanje izhodišč, ki bi pripomogli k pripravi ustrezne definicije ter ukrepov za zmanjšanje energetske revščine.

Program dogodka

9:00 – 9:30 Registracija
9:30 – 9:45 Uvodni nagovor, dr. Tomislav Tkalec, Focus, društvo za sonaraven razvoj

Uvodni nagovor, mag. Bojan Kumer, državni sekretar, Ministrstvo za infrastrukturo

9:45 – 11:30 mag. Teja Rutar, Statistični urad RS (SURS)

Energetska revščina v Sloveniji

dr. Andreja Cirman, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

Energetska revščina v Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu (NEPN)

mag. Mojca Vendramin, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

Programi za zmanjšanje energetske revščine

dr. Tomislav Tkalec, Focus, društvo za sonaraven razvoj

IDEA digitalna orodja za naslavljanje energetske revščine

dr. Lidija Živčič, Focus, društvo za sonaraven razvoj

Projekt EmpowerMed in strukturni ukrepi za naslavljanje energetske revščine

11:30 – 12:30 Razprava: Kako in kakšne ukrepe zastaviti na področju energetske revščine?

Panelisti: mag. Erik Potočar (Ministrstvo za infrastrukturo), dr. Andreja Cirman (Ekonomska fakulteta UL), mag. Teja Rutar (SURS), mag. Mojca Vendramin (Eko sklad), dr. Valerija Korošec (sociologinja in raziskovalka UTD) in dr. Lidija Živčič (Focus)

12:30 – 13:00 Pogostitev in mreženje

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar vas zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo tukaj. Več informacij na [email protected].

Vabilo na dogodek najdete tukaj. Dogodek organizira Focus, društvo za sonaraven razvoj. Poteka v sklopu projekta IDEA, ki je namenjen razvoju digitalnih orodij na temo energetske revščine, financiran pa je s strani Evropske unije v okviru programa Erasmus+ / Key action 2.

Vljudno vabljeni!