Bodo nekateri umirali od lakote, da se bomo drugi lahko vozili… na "biogoriva"?

Na Inštitutu za trajnostni razvoj bodo letošnji Svetovni dan hrane obeležili s slovensko izdajo publikacij o vplivih posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi biogoriv.

Vodilni svetovni ekonomisti ugotavljajo, da je razmah gojenja rastlin za biogoriva močno prispeval k dvigu cen hrane po vsem svetu in k dostopnosti hrane, zlasti v deželah v razvoju.

Publikacije, ki vam bodo predstavljene, pa opozarjajo predvsem na odgovornost držav Evropske unije, ki so s svojim obveznim ciljem »najmanj 10 % biogoriv v gorivih za prevoz do leta 2020« povzročile veliko povečanje povpraševanja po biogorivih, ki prihajajo večinoma iz dežel v razvoju in Latinske Amerike. Seveda ta cilj velja tudi za Slovenijo, ki nosi svoj del odgovornosti za posledice.

To so tri kratka poročila o vplivih posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi gojenja soje, sladkornega trsa in oljne palme za biogoriva ter obsežnejše poročilo o grabežu zemljišč v Afriki, ki ga izvaja vrsta držav oziroma podjetij, večinoma iz Evrope in Kitajske. Pripravila jih je organizacija Friends of the Earth v okviru projekta Feeding and Fuelling Europe, v katerem sodeluje tudi Inštitut za trajnostni razvoj.

Lepo vabljeni!

Zaradi priprave gradiva vas prosimo za prijavo na naslov [email protected] ali telefon 041.725.991.