5. 12. 2017 med 9. in 13. uro, Mestni muzej, Ljubljana

Posamezniki, skupnosti in organizacije civilne družbe, ki se vključujejo v posvetovanja ali postopke za različne »razvojne« projekte, se vse pogosteje znajdejo pod napadom. Tega ne problematizirajo niti vlade ali vladne institucije niti razvojne institucije – nasprotno, pogosto so ravno vladne institucije tiste, ki ustvarijo pritisk na civilno družbo. Prostor sodelovanja in delovanja okoljskih organizacij in civilnih iniciativ se vztrajno krči, kljub temu, da gre za pomembne deležnike pri snovanju in izvajanju okoljskih in drugih politik.

Kako zaščititi civilno družbo in njen prostor delovanja? Kako zagotoviti, da bodo predpisi o demokratičnih procesih, sodelovanju javnosti ter varovanju človekovih pravic in okolja spoštovani? Ali bo šla Slovenija po poti Madžarske in številnih drugih držav, ki organizacije civilne družbe in civilne iniciative enačijo s tujimi vohuni in državnimi sovražniki? Ali pa bo šla po poti skandinavskih držav, kjer civilna družba pomembno prispeva v iskanju dobrih rešitev za družbo in okolje? Zakaj je civilna družba temeljni steber demokracije? Na takšna in podobna vprašanja bomo skušali odgovoriti v okviru okrogle mize ‘Krčenje prostora civilne družbe’, s katero želimo odpreti razpravo o vlogi civilne družbe in problematiki krčenja prostora civilne družbe.


Program posveta:

8.30–9.00 Registracija
9.00–9.10 Dobrodošlica in uvod v dogodek, Tina Peternel, moderatorka
9.10–9.20 Širjenje prostora civilne družbe, Gaja Brecelj, Umanotera
9.20–9.30 O ‘krčenju prostora’, Frank Barat, Transnational Institute, Nizozemska
9.30–10.30 Kam gre Slovenija?
·  Razmere za civilno družbo na Madžarskem, Dóra Papp, Krétakör, Madžarska
·  Vloga in pomen civilne družbe v Skandinaviji, Anja Olin-Pape, Svetovalni odbor za mlade pri Svetu Evrope, Švedska
10.30–11.00 Odmor za kavo
11.00–13.00 Panelna razprava s panelisti:

·         Dóra Papp, Krétakör
·         Anja Olin-Pape, Svetovalni odbor za mlade pri Svetu Evrope
·         Tina Divjak, CNVOS
·         Jože Vogrinc, Filozofska fakulteta
·         Kamal, aktivist (Turčija)

13.00–14.00 Pogostitev za udeležence

 


Dogodek soorganiziramo organizacije Focus, društvo za sonaraven razvoj, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, in Ekologi brez meja.

Vabilo na dogodek je dostopno tukaj.

 

Sporočilo za javnost je dostopno tukaj.

 

                  


 

 

Dogodek je nastal v okviru projekta »Financiranje za razvoj«, ki ga finančno podpirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Njegova vsebina je v domeni organizatorjev dogodka in v nobenem primeru ne odraža mnenja Evropske unije ali Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.