"Jaz sem kul, mene vozijo drugi!"je glavno sporočilo filmčka, ki razkriva in izniči naše, večinoma družbeno pogojene predsodke glede različnih oblik prevoza oziroma premikanj. »Z avtomobili so nas uspešno ‘okužili’; očitna obsedenost z avtomobili in nezmožnost videnja alternative kaže na resno odvisnost, ki jo je potrebno zdraviti,« se strinjajo v obeh društvih.

Veliko kadrov je posnetih v Novi Gorici, kjer je stopnja odvisnosti najvišja v državi – mestna občina se namreč ponaša po največjem številu avtomobilov na prebivalstvo. In kaj je možna rešitev? »Treba je poskusiti. Bojimo se namreč tistega, česar ne poznamo. Pojdite peš, usedite se na kolo, avtobus ali vlak! Ampak pozor: lahko zapadete v novo odvisnost; odvisnost od svežega zraka, fizične in mentalne kondicije, svobode, druženja in flirtanja,« še dodajajo predstavniki društev Smehomat in Focus.

V glavni vlogi, zdravljenega avtoholika, se je odlično odrezal mlad goriški igralec, Nejc Cijan, katerega je na poti do ozdravitve odvisnosti od avtomobila v vidnejših vlogah pospremilo kar nekaj znanih obrazov: stand up komedijanta Perica Jerkoviæ in Mladen Pahoviæ ter glasbeniki: Goga iz skupine Zmelkoow, Vanja Alič iz Zaklonišča prepeva ter znani goriški rapar Valterap.

Vabljeni k ogledu:

https://www.facebook.com/video.php?v=863994553610602

https://www.youtube.com/watch?v=nWsRbYokQuA

______

Opombe:

PRED OGLEDOM SPODAJ DESNO STISNI HD

https://www.facebook.com/video.php?v=863994553610602

Več informacij:

Marko Kumer – Murč, Društvo kvalitetnih kulturno-umetniških praks SMEHOMAT, [email protected], 040 477 090

Katarina Otrin, Focus, društvo za sonaraven razvoj, [email protected], 041 773 814