Polna dvorana na posvetu o vlogi gozdnih ekosistemov v luči podnebnih sprememb, ki smo ga organizirali skupaj z DOPPS in CIPRO Slovenija, je znak, da nam v Sloveniji ni vseeno, kaj se dogaja z gozdom in da se s problematiko v Sloveniji ukvarjajo različni deležniki. Prav pomembnost medsektorskega sodelovanja je bil večkrat slišan poudarek na strokovnem posvetu.

“Podnebne spremembe predstavljajo velik izziv tudi za gozdove. Z vso večjo potrebo po lesnih proizvodih pa gozd ogroža tudi človek. V Sloveniji sicer imamo dolgo zgodovino sonaravnega upravljanja z gozdom in tako v stroki kot v javnosti je opaziti skrb za gozd, a je ta pogosto preglašena z argumentom razvoja in zasledovanjem ekonomske funkcije gozda. Ne glede na to pa so strokovnjaki soglasni – potrebujemo več območij, kjer z gozdom ne gospodarimo in so prepuščena naravi, saj so izjemnega pomena za podnebje in biotsko raznovrstnost,” je bistvo posveta strnila naša Nina Tome.

Izjavo je v svoji objavi o posvetu povzela tudi Slovenska tiskovna agencija, o njegovi vsebini pa so poročali v časniku Delo in na spletnem potralu N1.

Na portal N1 so, med drugim, izpostavili opozorilo Siima Kuresa iz nevladne okoljske organizacije Fern o stanju evropskih gozdov, ki je vse prej, kot dobro:

“Evropa je celina degradiranih gozdov. 97 odstotkov starih smo izgubili. Več kot 70 odstotkov je istodobnih. Zadnje čase slišimo, da je v Evropi več gozdov. Res je, a so vedno mlajši. Študija je pokazala, da smo v zadnjih 20 letih izgubili veliko visokih gozdov. Večino na račun sečnje.”

Novinar Dela Borut Tavčar je velik del prispevka namenil tudi stanju slovenskih gozdov, kar je bila tema popoldanskega dela posveta.

Novinarka radia Prvi Jernejka Drolec je Aktualno temo posvetila slovenskim gozdom in se pogovarjala z dr. Primožem Simončičem: https://365.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/175009618.

Članek Dela je dostopen tudi na spletu: https://www.delo.si/novice/okolje/slovenija-je-med-redkimi-drzavami-brez-golosekov/

Članek na portal N1: https://n1info.si/novice/slovenija/bolj-kot-bo-vroce-bolj-bomo-potrebovali-gozd-in-on-nas/

 

Več o posvetu: https://focus.si/prihodnost-slovenskega-gozda-bo-gozd-zdravnik-ali-bolnik/