V času tretjega vročinskega vala v Sloveniji, ko pa so ponekod po svetu termometri pokazali tudi čez  50 °C, je dr. Lidija Živčič za prvi radijski program Radia Slovenija komentirala, kako bodo podnebne spremembe vplivale na Evropo in na Slovenijo.

Lani je zaradi vročinskih valov po podatkih agencije Evropske unije za spremljanje podnebja Copernicus v Evropi umrlo 60 000 ljudi.

Lidija Živčič poudarja, da se moramo ljudje vročini prilagoditi s spremembo življenjskih stilov in vsakodnevnih navad ter aktivnosti, npr. v času vročinskega vala nekoliko zmanjšati svoje dejavnosti, prilagoditi prehrano, način oblačenja, spalne navade in tako naprej. Ključni in nujni pa so sistemski premiki, saj smo po ocenah znanstvenikov ena od držav, ki jih bodo v bistvu
podnebne spremembe prizadele bolj močno. Zato je pomembno, se tega zavedati in se čimprej začeti prilagajati, še bolj pa je seveda pomembno, da čim bolj zmanjšamo svoj prispevek k nastajanju podnebnih sprememb.

“Zelo pomemben prvi korak je zagotoviti, da imamo v urbanih območjih dovolj zelenih površin in dovolj osenčenih površin. Trenutno smo priča v Ljubljani, da vse več dreves posekamo in vse bolj betoniramo, to je ravno nasprotno od tistega, kar bi morali početi. Pospešeno moramo ozelenjevati urbana področja, da bomo imeli dovolj osenčenosti ulic, osenčenosti stavb. Tisti, ki lahko, naj si posadijo nekaj dreves, grmičevja in drugega zelenja, ki lahko prepreči dostop toplote do stavbe. Grajenje stavb na drugačen način je seveda naslednji pomemben korak. Trenutno imamo večinoma stavbe, ki so prilagojene na zimske razmere, ko moramo zadržati toploto noter. Poletne razmere pa zahtevajo, da zadržimo toploto zunaj in tukaj je treba tudi stavbe prilagodit, da imajo dobro naravno ali umetno ventilacijo, dobro zunanje senčenje, dobro notranje senčenje, tudi kakšne zelene strehe, skratka tudi gradbeni sektor bomo morali prilagoditi na te prihajajoče vročinske valove.”

Celotnemu prispevku lahko prisluhnete na: https://365.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174972582.

Nasvete za hlajenje lahko dobite tudi na naši spletni strani: https://focus.si/prednost-naj-imajo-pasivni-ukrepi-za-hlajenje/.