Koalicija nevladnih organizacij Clean Cities Campaign, katere član je tudi Focus,  je med 42 evropskimi mesti, glede na njihova prizadevanja na področju uvajanja deljenega prevoza in prevoza brez izpustov, Ljubljano uvrstila na deveto mesto. Pohvalili smo razširjeno in dostopno souporabo električnih avtomobilov, med slabšimi pa je v kategoriji brezemisijskih avtobusov.

Na področju souporabe koles in e-skirojev se je Ljubljana izkazala slabše, saj ima le 5,1 tovrstnega kolesa in e-skiroja na tisoč prebivalcev. V tej kategoriji vodijo Helsinki z več kot 31 kolesi za souporabo na tisoč prebivalcev.

»Takšne alternative so zelo pomembne, saj med drugim pripomorejo k manjšemu številu lastniških avtomobilov v mestu, večji izkoriščenosti vozil in ne nazadnje tudi večji izbiri čistih prevoznih sredstev. Sicer pa bi v Ljubljani potrebovali predvsem učinkovitejši mestni potniški prevoz večjo pogostostjo prevozov na trasah, ki bi bolj ustrezale vsakodnevnim potovanjem Ljubljančanov in dnevnih migrantov po mestu,« je rezultate komentirala Marjeta Benčina.

Več o poročilu koalicije Clean Cities Campaign, ki so ga povzeli številni slovenski mediji, si lahko preberete na naši spletni strani: https://focus.si/e-mobilnost-ljubljana-med-desetimi-mesti-z-dobro-dostopno-souporabo-elektricnih-avtomobilov-koles-in-e-skirojev/.