O novi evropski uredbi o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov je za Radio SI, Delo in N1 govorila naša Nina Tome, ki dela predvsem na področju uvožene deforestacije.

“Nebrzdano širjenje intenzivnega kmetijstva je krivo za več kot 90 odstotkov uničevanja svetovnih gozdov. In potrošnja v EU ima pomembno vlogo pri tem. Uvoz kmetijskih izdelkov v Evropo je drugi največji povzročitelj krčenja gozdov na svetu. Zdaj bodo morala podjetja prvič dokazati, da v nobeni fazi dobavne verige ni bilo krčenja gozdov. Uredba se nanaša na les, palmovo olje, sojo, kavo, kakav, kavčuk in govedo, pa tudi na večino proizvodov, ki so proizvedeni iz teh primarnih proizvodov, med drugim nestrojene kože, usnje, čokolado, oglje in (potiskan) papir.”

Nina je podarila, da so v Uredbi, ki je sicer pomemben korak k ustavitvi uničevanja ekosistemov po svetu, spregledani temeljni vzroki za deforestacijo in degradacijo gozdov:

“EU se proti uničevanju svetovnih gozdov ne more boriti le z ukrepi na strani povpraševanja. Obstaja resna nevarnost, da bo uredba spodbudila nastanek ločenih dobavnih verig: »čisto« blago se bo uvozilo v EU, ostalo pa v druge dele sveta”.

 

Celoten prispevek novinarke Maje Prijatelj Videmšek si v Delu lahko preberete na njihovi spletni strani:

https://www.delo.si/novice/okolje/prelomna-uredba-v-eu-prepoveduje-izdelke-povezane-s-krcenjem-gozdov/

EU minuta na Radiu SI: https://365.rtvslo.si/arhiv/eu-minuta/174959455

Temo so obravnavali tudi v spletnem mediju N1: https://n1info.si/novice/slovenija/kava-soja-gume-in-krcenje-gozdov-nova-pravila-tudi-za-slovenska-podjetja/

Več o novi evropski Uredbi o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov: https://focus.si/prelomna-zakonodaja-za-zmanjsanje-vpliva-evropske-potrosnje-na-krcenje-gozdov-po-svetu/