Živa Kavka Gobbo je bila gostja pogovorne oddaje na 1. programu TV Slovenija Ah, ta leta!, kjer sta skupaj z antropologom dr. Danom Podjedom govorila o nebrzdanem potrošništvu, njegovem vplivu na okolje, pomembnosti skupnostnega vidika in na sploh o konceptu ‘manj je več’.

V javni raziskavi o dojemanju trajnostnega načina življenja je kar 87 % prebivalk in prebivalcev Slovenije zase odgovorilo, da živi trajnostno, a se je izkazalo, da gre za navade z manjšim vplivom. Eden naših šibkejših področij glede trajnosti je transport, saj smo v Sloveniji izrazito odvisni od avtomobila, povprečno slovensko gospodinjstvo pa za prevoz porabi več kot 20% svojega proračuna.

Velik vpliv na okolje in podnebne spremembe ima tudi prehrana. Prehranski sektor povzroči skoraj tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov in je tako eden izmed glavnih vzrokov za podnebno krizo, katere pa ne bomo mogli rešiti brez spreminjanja prehranskih navad. Tudi tukaj imamo v Sloveniji še veliko potenciala za izboljšanje. Številke namreč kažejo, da pojemo Slovenci preveč (rdečega) mesa, kar škoduje tako zdravju, kot okolju. Po podatkih Statističnega urada RS je 2021 povprečen prebivalec naše države porabil 89 kg mesa na leto (1,71 kilograma mesa na teden, od tega 1,04 kilograma rdečega). Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tako uživanje več kot 0,3 kg rdečega mesa oziroma mesnih izdelkov na teden označuje kot tveganje, količine nad 0,5 kg na teden pa kot resno tveganje za zdravje.

Kako živeti ‘manj je več’?

“Imejmo malo bolj kritičen pogled na oglase, zavedajmo se, da imamo vpliv na izboljšanje razmer, ne le na osebni ravni, ampak tudi kot skupnost. Povezujmo se s sosedi, naredimo si skupno sončno elektrarno, lahko skupaj obdelujemo vrt, si izposojamo orodje drug od drugega. Oživiti moramo skupnostni duh, sodelovanje med ljudmi, ki imajo podobne vrednote, ter si tako izboljšati življenje in popraviti negativni odtis na okolje,” svetuje Živa.

Seveda pa spremembe navad posameznika niso dovolj. Zato velja o sebi razmisliti tudi kot o homo politicusu in poleg spreminjanja navad pozvati k spremembam sistema, ki tudi po podatkih znanosti planetarno ni vzdržen.

“Povprečen Slovenec živi tako, da bi potrebovali tri planete Zemlja, da bi lahko vzdrževali naš življenjski slog,” je opozorila Živa v oddaji.

Bi nas bilo kaj manj, če bi trošili manj? Ne, imeli pa bi več zdravja in več zdravega okolja, morda celo več časa zase.

Prispevek ‘Manj je več’ si lahko ogledate TUKAJ, ključne poudarke pa preberete tudi na spletni strani MMC RTV Slovenija TUKAJ.