Za časnik Dnevnik je dr. Lidja Živčić iz Focusa komentirala nov predlog uredbe o energetski revščini, ki so ga pripravili na Ministrstvu za infrastrukturo. Članek je odklenjen in ga v celoti lahko prberete na spletni strani Dnevnika TUKAJ, v nadaljevanju pa nekaj poudarkov.

Preozka merila

Da bi morala uredba določiti širši krog upravičencev do pomoči, meni tudi Lidija Živčič, strokovna vodja v okoljski organizaciji Focus.

»Višino dohodka bi lahko dokazovali s potrdili o prejetih dohodkih v zadnjih 12 mesecih. Izkušnje namreč kažejo, da imajo velike težave tudi ljudje, ki le malo presegajo cenzus za socialno pomoč in varstveni dodatek,« nam je povedala.

Hkrati predlog uredbe po njenih besedah ne zajema skrite energetske revščine.

»O skriti energetski revščini govorimo takrat, ko si gospodinjstvo zaradi gmotne stiske ne more privoščiti pokrivanja osnovnih energetskih potreb in živi v hladnem stanovanju. Glede na podano definicijo energetske revščine je lahko energetsko revno gospodinjstvo tudi tisto, ki je gmotno ogroženo, vendar ne prebiva v prostorih z nizko energijsko učinkovitostjo,« je opozorila.

Z ukrepi odlašajo

Velika pomanjkljivost trenutnega predloga uredbe je po njenih besedah tudi to, da so na ministrstvu zamudili priložnost, da bi opredelili ukrepe za boj proti energetski revščini.

»Ključno bi bilo opredeliti ukrepe tako za podporo izboljšanju energijske učinkovitosti, z namenom zmanjšanja energetske revščine, kot tudi za podporo pravičnemu podnebnemu prehodu oziroma sodelovanju ranljivih gospodinjstev pri prehodu na rabo obnovljivih virov energije,« je poudarila Lidija Živčič.

Uredba bi morala po njenih besedah vključevati tudi oblikovanje akcijskega načrta za obravnavanje energetske revščine, ki bi zagotovil sprejem nadaljnjih ukrepov.