Država sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je na mednarodni konferenci v organizaciji Focusa in konzorcija Together For 1.5 uvodoma povedala, da bo Slovenija težko nadoknadila razvojni zaostanek na področju obnovljivih virov energije v tako kratkem času. Ocenila je, da realno lahko Slovenija doseže med 30 % in 35 % OVE deleža do 2030, kar pa je bistveno pod 42,5 % kolikor je priporočila Evropska komisija decembra lani v svoji oceni osnutka slovenskega NEPN-a.

Taj Zavodnik, koordinator programa Energija v Focusu, je po konferenci za portal Energetika.net komentiral, da seveda trenutno stanje odraža prejšnje politike, vendar je osnovni problem v tem, da NEPN v zadnji objavljeni verziji posveča preveč pozornosti jedrski energiji. Manjka razdelan alternativni scenarij, ki bi temeljil na obnovljivih virih energije.

»V NEPN-u potrebujemo jasno časovnico in finančno ovrednotenje za oba scenarija. Ljudje morajo vedeti, kako se bo en ali drugi scenarij poznal na njihovih položnicah. Hkrati pa moramo vedeti, kako bosta oba scenarija usklajena s pravočasnim zmanjševanjem emisij. Šele potem se bodo lahko državljani dejansko razumno odločili,« je povedal in izpostavil, da OVE omogočajo bolj celotno spremembo energetskega sistema v smeri večje demokratičnosti in vključenosti ljudi v samo pridobivanje energije. Pri tem so pomembne energetske skupnosti, za katero ocenjujemo v Focusu, da bi jih morala zakonodaja bolj spodbujati.

Celoten članek je dostopen tukaj.