Včeraj je v Luksemburgu zasedal svet finančnih ministrov EU (Ecofin), kjer naj bi se ministri dogovorili o finančni podpori Evropske unije za podnebno ukrepanje v državah v razvoju. To je eno ključnih vprašanj, ki preprečuje napredek pogajanj o svetovnem podnebnem dogovoru, ki mora biti sklenjen letos decembra v Kopenhagnu.

Finančni ministri se včeraj niso uspeli dogovoriti o višini pomoči za države v razvoju, predvsem zaradi nezmožnosti dogovora o ključu delitve finančnega bremena med državami članicami EU. Za ta neuspeh so odgovorne predvsem nove države članice in med njimi tudi Slovenija, ki niso pripravljene prevzeti odgovornosti za zgodovinske emisije in plačati svojega pravičnega deleža v boju proti podnebnim spremembam

Iz izjav ministra Križaniča za STA je razvidno, da si Slovenija prizadeva za čim manjše obveznosti v okviru novega podnebega dogovora, čeprav je po emisijah, ki jih povzročamo, v samem povprečju EU. Ministru tudi ni jasno, da se z dogovarjanjem o tem pomembnem vprašanju ne sme več zavlačevati, ker je od njega odvisen sprejem podnebnega dogovora, ki še lahko prepreči najhujše posledice podnebnih sprememb. Razen tega sklepamo, da minister ni prebral nobene od študij, ki ugotavljajo, da so stroški takojšnjega ukrepanja bistveno nižji od stroškov neukrepanja in saniranja katastrofalnih posledic podnebnih sprememb.

Zato tudi njemu v Focus društvo ponujamo izobraževanje o podnebnih spremembah. Ker tudi pri ostalih ministrih ugotavljamo nepoznavanje problema podnebnih sprememb, bi z veseljem pripravili izobraževanje kar za cel ministrski zbor!

**
Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!