Minister Podobnik je danes v svojem nagovoru na ministrskem delu Konference o podnebnih spremembah na Baliju poudaril, da znanstveniki jasno opozarjajo, da so podnebne spremembe realnost ter da je za preprečitev najhujših posledic potrebno nujno in takojšnje ukrepanje. Poudaril je tudi, da morajo pri reševanju problema prve ukrepati razvite države, sodelovati pa tudi države v razvoju, ki jih morajo razvite države pri tem spodbujati in jim pomagati pri učinkovitem  prenosu čistih tehnologij. Omenil je, da je Slovenija na poti k doseganju svojih ciljev za prvo ciljno obdobje Kjotskega protokola ter da je pripravljena izpolniti cilje EU za post 2012 (ali 20% ali 30%). Dodal je, da bodo v času predsedovanja Slovenije EU podnebne spremembe in prenos tehnologij naše najvišje prioritete ter zaključil s pozivom ministrom naj na Baliju sprejmejo ambiciozen dogovor post 2012, saj so to dolžni tako Zemlji kot našim potomcem.

‘Minister Podobnik je v svojem govoru sicer izpostavil številna pomembna sporočila, izpustil pa je enega od najpomembnejših: da se morajo razvite države (med njimi tudi Slovenija) zavezati k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov za vsaj 25-40 % do 2020 glede na izpuste iz leta 1990,’ je povedala Lidija Živčič, predsednica Focus društva za sonaraven razvoj. Po njenih besedah je minister tako ‘pokazal, da Slovenija ni trdno prepričana v pomembnost pravočasnega in dovolj ambicioznega ukrepanja ter se izmika zavezi za zmanjšanje emisij, ki je nujno potrebno, če želimo preprečiti vsaj najbolj katastrofalne posledice podnebnih sprememb.’

Ker bo od rezultatov pogajanj na Baliju odvisno, ali bomo v prihodnje trpeli zaradi posledic nevarnih podnebnih sprememb ali živeli v trajnostni prihodnosti, so v Focusu prepričani, da bi minister Podobnik moral na Baliju predstavljati slovensko javnost, ki zahteva amibiciozno ukrepanje za zmanjšanje prekomernih izpustov toplogrednih plinov.

Kontakti

– na Baliju: Barbara Kvac, [email protected], 040 722 149
– v Ljubljani: Lidija Živčič, [email protected], 041 291091