Prispevek pripravila: Alisa Kiker*

V Ljubljani smo gostili 80 mladih udeležencev iz štirih držav (Avstrija, Italija, Poljska in Slovenija), ki že vrsto let tkejo globoke vezi, pomembna znanja in koristne veščine, s katerimi mladim odpirajo pot v svet kritičnega in konstruktivnega mnenja, solidarnosti in slišanosti. Po seriji delavnic z mladimi, ki so se odvijale na Poljskem, v Italiji, Avstriji in Sloveniji, so se mladi končno srečali v živo v Ljubljani.

Konferenca v Ljubljani se je začela v četrtek pozno popoldne s toplim sprejemom naše organizacijske ekipe in večerjo. Po prijetnem druženju se je le to nadaljevalo v konferenčni sobi, kjer smo se pripravili na podnebni protest. Izdelovali smo od malih provokativnih plakatov, do velikega vpadljivega plakata, ki smo ga izdelali s kreativno podporo Sare in Maše.

V petek zjutraj smo se vsi odpravili na »revolucionarni” pohod po Ljubljani, ogledali smo si del Zelene ture, ki je nastala v prejšnji ediciji projekta Moja revolucija. Z ostalimi udeleženci podnebnega protesta smo obhodili del centra Ljubljane in ponosno zastopali svoje zahteve in želje. Popoldne smo se vrnili v konferenčno sobo, kjer smo izvedli 5 kreativnih delavnic. Mladi so izbirali med filmsko delavnico, impro delavnico, delavnico izdelovanja memov, delavnico plesa in delavnico izdelovanja trajnostnih izdelkov. Tako smo preko kreativnega izraza lahko predstavili svoja pričakovanja od prihodnosti, od odločevalcev in družbe.

Prav kmalu je napočil zadnji dan, konference pa vseeno še ni bilo konec. Z jutranjim energizerjem smo se vsi prav dobro zbudili in bili pripravljeni na nove izzive. Na dnevnem sporedu je bila razprava o zahtevah mladih na različnih področjih. Izpostavljali smo problematike, izzive in zahteve na področjih: kritika sistema, človekove pravice, politična participacija in demokracija, okolje, pravice živali, podnebne spremembe, prosti čas in potrošnja, zdravstveno varstvo in socialni problemi, migracije in mobilnost ter izobraževanje.

Vsega lepega pa je enkrat konec, tako tudi mednarodnega srečanja mladih My revolution 4.0 v Ljubljani. Bližamo se že naslednji konferenci na Dunaju, kjer bomo nadaljevali z delom na zahtevah in oblikovanju manifesta mladih. Tega bomo junija predali v Bruslju predali predstavnikom Evropskega parlamenta. Vsi se že prav veselimo, da bomo zopet v dobri družbi naredili nekaj lepega za naš svet.

Do naslednjič…

vir: Dnevnik, sobota 26.3.2022

*Alisa Kiker je prostovoljka v okviru evropskih solidarnostnih enot. Pri projektu sodeluje še z vodjema projekta: Timotej Pavlin in Viliana Vaklinova. Ekipi mladih gre zasluga, da je projekt tako uspešno izveden in poteka od mladih za mlade.

Mednarodni srečanje mladih je potekalo med 23. in 26. Marcem 2022. Srečanje je potekalo v okviru projekta 4.0, ki ga financira Evropska komisija preko programa Evropa za državljane – Evropski spomini.