Vabljeni na ogled razstave Etični potrošnik ob projekciji dokumentarnega filma Prava cena (The true cost), ki bo 14. 1. 2016, ob 18:00 ter 26.1.2016 ob 18:15 v Kinoteki. Predvajanju filma bo sledil pogovor o modni industriji ter trgovcev na drobno ter posledicah pretirane potrošnje oblačil s predstavniki  organizacij, ki se s tem ukvarjajo v Sloveniji. Na pogovoru bo sodelovala tudi predstavnica našega društva.

Predvajanje filma bo potekalo tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, ki ga bodo tudi drugod dopolnili s spremljajočimi dogodki.

Oblačila nas spremljajo vsak dan, kupimo jih lahko že v vsakem supermarketu po zelo nizki ceni. In na to se odziva tudi industrija in prodajalci na drobno, ki nas prepričujejo, da potrebujemo vedno nov izgled in da bomo srečni, če bomo kar naprej kupovali. Nihče pa nam ne pove, kako obremenilna je ta naša “potreba” za okolje ter kako izkoriščani so ljudje, vključeni v proces pridelave surovine, izdelave izdelkov ter nenazadnje prodaje. Istočasno pa tako narejena oblačila vplivajo tudi na naše zdravje.

V Sloveniji se s to problematiko ukvarja več organizacij. Zdaj smo se z namenom, da bi sporočilo doseglo najširšo javnost, povezale in pripravile kampanjo”Obleka naredi človeka”.

Dokumentarni film The true cost (Prava cena) pripoveduje zgodbo o oblačilih, ki jih nosimo, o ljudeh, ki jih izdelujejo, in učinku, ki ga ima tekstilna industrija na ta planet. Cene oblačil že desetletja padajo, stroški njihove izdelave pa dramatično naraščajo, a jih danes nosijo ljudje, ki jih izdelujejo, in okolje, kjer se tekstilna industrija nahaja. The true cost je film, ki odgrne zaveso nepovedane zgodbe in nas pozove, da se vprašamo, kdo v resnici plačuje pravo ceno naših oblačil.

Film so snemali v več državah sveta in pri tem obiskali tako svetleče modne piste kot tudi najtemnejše kotičke slumov. Na svoji poti so se ustvarjalci pogovarjali s Stello McCartney, Livio Firth in Vandano Shiva. Skupaj z njimi se podajte na potovanje v življenja ljudi in v kraje, ki se skrivajo za našimi oblačili.

Več o spremni razstavi, ki si jo boste lahko ogledali v preddverju Kinoteke in o projektu Supply Cha!nge si preberite tukaj.

buna          Supply Cha!nge Slovenia            eu_logo

Vsebina na spletni strani je v domeni društva Focus in v nobenem primeru ne odraža mnenja Evropske unije.