Tudi letos, skupaj s Pravično trgovino Slovenije, vabimo vse ljubitelje hrane in peke k sodelovanju na natečaju PraviLNO pečeno. Gre za kuharski izziv za vse, ki jim ni vseeno, kakšna vrsta hrane pade v lonec, od kod je prišla in kako je bila pridelana.

“ Z natečajem želimo združiti zabavo, okuse in pravičnost. Ker smo preko hrane povezani z različnimi deli sveta, izzivamo ljubiteljske kuharje in kuharice, da pripravijo jed, za katero poznajo izvor vseh sestavin. In kjer sestavine puščajo za seboj dobre zgodbe in ne škodljivih posledic. Naše prehranjevanje je namreč velik povzročitelj podnebnih sprememb, obenem pa tudi najbolj ranljiv za vplive spreminjanja podnebja.” [Živa Kavka Gobbo, Focus]

Kako sodelujete?

 • Prijavite se TUKAJ (do 9. maja).
 • Prispevate svoj recept.
 • Pripravite jed za Fair Trade Piknik 2022, ki bo 14. maja.

Kakšen mora biti recept?

 • Recept mora biti iz izbranih brezmesnih sestavin, pridelanih lokalno, ekološko (zaželen je ekološki certifikat) oz. iz sestavin, ki izvirajo iz sistema pravične trgovine.
 • Navdih lahko najdete v pomladnem tedenskem jedilniku, ki je nastal skupaj s sledilci profilov FutrZaJutr ali pa v prejšnjih knjižicah PraviLNO Pečeno.

Zakaj pa toliko omejitev?

 • Ker nam ni vseeno, kakšno hrano jemo in kako s tem vplivamo na okolje, podnebne spremembe, pravice (migrantskih) delavcev, krčenje gozda ipd.

“Potrošniki smo v zadnjih desetletjih izgubili stik z izvorom naše hrane ter tistimi, ki našo hrano pridelujejo. Z natečajem PraviLNO pečeno želimo spodbuditi razmislek o tem, ter motivirati posameznice in posameznike, da sprejmejo izziv in svoje najljubše recepte prilagodijo tako, da bodo vse uporabljene sestavine iz njim znanega izvora. Dejstvo je namreč, da je lokalno, sezonsko in ekološko ali iz sistema pravične trgovine boljše za naše zdravje, okolje in večinoma tudi za proizvajalce.” [Živa Lopatič, Pravična trgovina Slovenije]

Več informacij

Zanimivosti

 • V Sloveniji je samooskrba s hrano nižja od 50 odstotkov. To velja tudi za hrano, ki uspeva v našem podnebju.
 • Ko dodamo še izdelke vsakdanje rabe, ki pri nas ne uspevajo, je jasno, da smo od teh odvisni100-odstotno. To so surovine, kot je kakav, kava, čaj, palmovo olje. Vsi ti izdelki pa so povezani z uničevanjem okolja.
 • Kljub prostovoljnim zavezam svetovnih proizvajalcev čokolade pred več kot desetletjem1, danes samo v zahodni Afriki dela več kot dva milijona otrok.
 •  Pridelava palmovega olja ustvari kar 18-krat več izpustov toplogrednih plinov, ki so kriviza podnebne spremembe, kot so letni izpusti toplogrednih plinov Slovenije. Pri čemer ga vsebuje vsak drugi izdelek v naših supermarketih.
 • Gozdovi izginjajo s hitrostjo enega nogometnega igrišča vsakih šest sekund. Predvsem zaradi govedoreje, plantaž in rudarjenja ter požigov.
 • Tretjina vse zelenjave in sadja, ki jo pojemo v Evropi, prihaja iz španskih rastlinjakov (Almería), v katerih dela več kot 100.000 migrantov brez dokumentov. Za svoje delo dobijo manj od minimalne plače, delajo brez zaščitne opreme in v neživljenjskih pogojih ter živijo v začasnih bivališčih brez infrastrukture. Le manjšina dobi azil ali pravico do dela v Španiji.

 

 

Aktivnost je del projekta GoEAThical, ki ga sofinancira Evropska Komisija. Vsebina aktivnosti je v izključni odgovornosti organizatorja in ne odraža nujno stališč Evropske komisije.