zapisal avtor družabne igre, Primož Černelč

Se ti je kdaj zgodilo, da si nekomu želel nekaj izredno zapletenega pojasniti na bolj enostaven način? Bodisi otroku razložiti, zakaj je ogenj au-au, ali staršem dopovedati zakaj nujno in zdaj potrebuješ 20 €. Bolj redko pa si za pojasnjevanje vzamemo več let, kot je trajalo od prve ideje do nastanka družabne igre Ni planeta B.

Moje ime je Primož Černelč. Po koncu študija arhitekture 2019 sem se pridružil okoljevarstvenemu gibanju Mladi za podnebno pravičnost, kjer smo tisoče prostovoljskih ur namenili samoizobraževanju, osveščanju, organizaciji dobrodelnih in aktivističnih dogodkov in še in še. A ne glede na to, koliko smo pregorevali in argumentirali, se nismo mogli izogniti izvirnemu problemu: globalno segrevanje je tako zapleten, obsežen in dolgoročen pojav, da ga je težko razumeti, tudi če se 24/7 ukvarjaš z njim … kaj šele mimoidočemu, ki ima 5 minut časa. Ta misel me je žrla, dokler nisem še po posebej izčrpajoči organizaciji podnebnega štrajka, dobil idejo: kaj, če bi globalno segrevanje ljudem približali tudi na bolj enostaven in zabaven način – z družabno igro. Saj ne more biti tako težko, kaj ne?

No, po štirih letih izobraževanja, raziskovanja, pisanja, risanja, rezanja, lepljenja, testnega igranja, neskončne podpore in pomoči sorodnikov, prijateljev, Zavoda Bob, društva Focus, založbe Value Add Games ter skokov naprej in korakov nazaj … je igra dejansko izšla!

Ni planeta B (No planet B) je sodelovalna (co-op) družabna igra o globalnem segrevanju in varovanju okolja za 1 do 6 igralcev, 20 do 60 minut, odvisno od izbrane težavnosti, ter za vse generacije starejše od 12+ let. Cilj igre je znižati temperaturo globalnega segrevanja na 0 °C in hkrati preprečiti propadanje ekosistemov ter izumiranje rastlinskih in živalskih vrst.

Ali je odgovor na globalno segrevanje s tem kaj bolj preprost? Nikakor ne, vendar je družabna igra odličen način za prvo spoznavanje s tem življenjsko pomembnim problemom. Za igro ni potrebno nobeno predznanje o okoljevarstvu. Lahko preprosto vržeš kocko in se zabavaš, vendar bodo radovedneži skozi igro spoznali ključne okoljske izzive in možne rešitve, predvsem pa glavno sporočilo: “Ljudje smo del narave in prav vse je prepleteno med seboj.” Pohlepna poteza zdaj, se lahko maščuje že ob naslednjem metu kocke … drevo, posajeno danes pa bo še dolgo metalo osvežilno senco. Vse je odvisno od nas, od igralcev na tem edinstvenem planetu, saj se moramo naučiti sodelovati in poiskati najboljšo pot do zmage.

Upam, da bo igra priložnost za mnoge brezskrbne urice, a hkrati tudi navdih za spremembo: za spremembo lastnih navad, za drugačne odločitve na delovnem mestu, za bolj premišljene izbire na volilnih listkih, za pomoč soljudem in skrb za naravo. Če bo zaradi igre le peščica ljudi spremenila navade, bo trud večkratno poplačan.

Če se je igra dotaknila tudi tebe, lahko pomagaš razširiti besedo. Hvala!

Zdaj pa vrzimo kocko.

igra Ni planeta B

igranje igre Ni planeta B

Igra Ni planeta B!

Igra Ni planeta B!

Igra Ni planeta B!

igranje igre Ni planeta B

Primož Černelč

Primož Černelč

 

Aktivnost je del projekta “Our Food. Our Future”, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Vsebina je izključna odgovornost partnerjev projekta in ne odraža nujno stališč EU in Ministrstva RS za zunanje zadeve.

  mzez