KJE in KDAJ : nedelja, 5. april 2009 ob 12. uri (takoj po govoru ameriškega predsednika Obame) v centru Prage – Klarov

KAJ: Velike, tri dimenzionalne maske Baraka Obame, Gordona Browna, Angele Merkel in Nicolasa Sarkozyja, pred veliko uro, ki odšteva dneve, ure, minute in sekunde do podnebne conference ZN v Kopenhagnu decembra letos. Voditelji bodo držali ogromen globus, ki simbolizira, da je svet dobesedno v njihovih rokah.

Citati

Predstavnik držav v razvoju iz azijsko-karibsko-pacifiškega območja je povedal: “Bogate države so povzročile podnebno krizo, vendar zaradi posledic najbolj trpijo ravno najbolj revni ljudje na svetu. Nihče se nujnosti ukrepanja ne zaveda bolj kot revni ljudje, ki se soočajo s pomanjkanjem vode in lakoto, povezano z globalnim segrevanjem. Skrbi nas, da je bogate države potreba po nujnem ukrepanju ohromila.”

Sabina Voogd iz Oxfam International pravi: “Čas za preprečitev katastrofalnih podnebnih sprememb se izteka, vendar lahko pogumno in takojšnje ukrepanje naslovi tako podnebno, kot tudi gospodarsko krizo. Evropski in ameriški voditelji imajo priložnost, da zagotovijo ambiciozen dogovor v Kopenhagnu, ki bo zavaroval ranljive ljudi in hkrati spodbudil gospodarsko rast, ustvaril milijone novih delovnih mest in zagotovil zaloge varne energije. Leto 2009 je leto ukrepanja.”

Matthias Duwe iz CAN Europe poudarja: “Evropski voditelji morajo to priložnost izkoristiti za klic po vodilni vlogi ZDA v pogajanjih o globalnem podnebnem dogovoru, ki bo podprt z ambicioznimi domačimi ukrepi. Evropski državljani so predsednika Obamo ob njegovem prejšnjem obisku Evrope navdušeno sprejeli, prav tako so pozdravili njegovo zavezo o boju proti podnebnim spremembam – sedaj mora svoje besede sprememniti v močno vodilno vlogo v mednarodnih podnebnih pogajanjih.”

Kaj zahtevajo evropske in ameriške nevladne organizacije?

Evropske in ameriške okoljske in razvojne organizacije pozivajo bogate države, da svoje emisije zmanjšajo vsaj v razponu med 25 – 40 % glede na leto 1990 do leta 2020 ter da letno zagotovijo vsaj 100 milijard dolarjev novih sredstev do leta 2020 za pomoč najbolj revnim državam za prilagajanje ter na podnebju in okolju prijazen razvoj. Evropa se je zavezala k 20 – 30 % zmanjšanju emisij glede na leto 1990 do leta 2020, ni pa se zavezala h konkretnemu finančnemu prispevku.

Izjave ameriške administracije nakazujejo stabilizacijo emisij na ravni iz leta 1990 do leta 2020, nedavno objavljeni predlog zakona pa predvideva zmanjšanje emisij za okoli 5 – 7 % glede na leto 1990 do leta 2020. Tako predlog zakona kot najave predsednika Obame nakazujejo, da bodo prihodki iz nacionalnega sistema trgovanja z emisijami uporabljeni za podnebno ukrepanje, vendar višina zneska ni znana, kakor tudi ne za katere namene bo porabljen. Znesek 10 milijonov, ki ga je v proračunu za leto 2009 za podporo prilagajanju na podnebne spremembe namenil kongres, je prenizek glede na potrebe, vendar pomemben kot prvi prispevek ZDA v katerikoli multilateralni podnebni sklad.

Kontakt:

Angela Corbalan,  + 32 473 56 22 60 

Tim Gore,  + 32 494 525 739 

Barbara Kvac  + 386 40 722 149 

Sporočilo za javnost v pdf. obliki najdete tukaj: /obvestilo za medije_EU-US summit_2009 04 03.pdf obvestilo za medije_EU-US summit_2009 04 03.pdf  444.13 KB  04.04.2009 14:32