Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo 7. junija, bo letos potekal pod sloganom “Varna hrana danes za zdrav jutri”. Z mislijo na boljši jutri se hrani posvečamo tudi v projektu Our Food. Our Future, saj si želimo bolj trajnostni prehranski sistem. Z različnimi aktivnostmi bomo opozorili na dve nevidni sestavini, ki se vsakodnevno znajdeta na evropskih krožnikih – to sta kršenje človekovih pravic in uničenje okolja. Če se vam zdi, da ti dve sestavini ne spadata na naše krožnike, se nam pridružite v akciji #feedthefuture, ki je namenjena sejanju semen za prihodnost in podajanju sporočil za bolj etičen in trajnosten prehranski sitem.

Večina hrane, ki jo kupujemo v supermarketih, vsebuje dve nevidni, a zelo škodljivi sestavini: kršenje človekovih pravic in uničevanje okolja. Delavci so izkoriščani, mali proizvajalci razlastninjeni in izseljeni, gozdovi posekani, voda onesnažena, živalske in rastlinske vrste izumrle, pesticidi uničujejo naravo. Vse to pride do naših krožnikov prek globalnih oskrbovalnih verig. Svetovni prehrambeni sistem nadzirajo velike korporacije in verige, ki želijo povečati svoj dobiček.

»Ob zavedanju problema kršenja človekovih pravic in uničevanja okolja smo lačni pravičnosti. V okviru projekta Our Food. Our Future bomo poti do pravičnejšega prehranskega sistema iskali skupaj z mladimi, ob tem pa upoštevali dejstva iz raziskav, pokazali s prstom na odgovorne in se zavzemali za oblikovanje boljše zakonodajne ureditve tega področja «, namen projekta oriše vodja projekta v Sloveniji in predsednica organizacije Focus, mag. Živa Kavka Gobbo.

Vseevropska akcija #FeedTheFuture – nahrani prihodnost

Svetovni dan varnosti hrane bomo skupaj s Pravično trgovino Slovenije obeležili z vseevropsko akcijo #FeedTheFuture – nahrani prihodnost, ki bo trajala čez poletje. K njej vabimo vse, ki vam je mar za krivice našega svetovnega prehranskega sistema. Prihodnost zasadite in nahranite tako, da:

  • Posadite poljubno seme (zaželeno, da je hrana za ljudi ali čebele in metulje).
  • Fotografijo ali video zasaditve objavite na enemu od družbenih omrežij.
  • Dodajte vaše osebno sporočilo, katero nevidno sestavino želite odstraniti z vašega krožnika.
  • Označite #FeedTheFuture in #FutrZaJutr.

Družbena omrežja Futr za Jutr – informativna, radovedna, zabavna

Eden ključnih ciljev projekta Our Food. Our Future je krepitev vloge mladine v Evropi, da se zavzame za trajnostne verige preskrbe s hrano, ki spoštujejo pravice delavcev migrantov in zmanjšajo podnebne spremembe, lakoto in revščino kot ključne gonilne sile migracij. V ta namen je bil na različnih družbenih omrežjih ustanovljen profil Futr za Jutr, katerega idejna vodja je Živa Lopatič iz Pravične trgovine Slovenije. Na njem Ajda,  študentka Biotehniške fakultete v Ljubljani raziskuje in se skupaj z mladimi in v sodelovanju s strokovnjaki loteva izziva, kako se čim bolj trajnostno prehranjevati. Ob tem pa ostati v okviru povprečnega študentskega “budgeta”. Ajdo lahko spremljate na Facebooku, Instagramu, Youtube kanalu in poslušate njene podcaste.

O nevidnih sestavinah v hrani in človeških obrazih podnebnih sprememb – na letošnjem Festivalu migrantskega filma

V okviru Festivala migrantskega filma 2021 bo Focus sodeloval pri organizaciji dveh dogodkov, ki bosta osvetlila skrite stroške obstoječega gospodarskega modela in prehranskega sistema. Filmske projekcije in pogovori z zanimivimi sogovorniki bodo prikazali povezave med trenutnimi ekonomski modeli, prehrambenim sistemom, lakoto, migracijami, podnebnimi spremembami in uničenja okolja.

  • Pogovor Človeški obrazi podnebnih sprememb: Vplivi podnebnih sprememb na migracije, pri katerem bodo sodelovali Živa Kavka Gobbo (Focus), Aljoša Petek (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij), Eyachew Tefera (Inštitut za afriške študije), Samar Zughool (Zavod Povod). Pogovor bo vodila Kristina Božič.

Četrtek, 10. junija ob 17.00 v Mestnem muzeju Ljubljana (po projekciji filma Revolucija 25%).

  • Pogovor Zloraba naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcevpri katerem bodo sodelovali Emilia Pluskota, producentka filma Ukradene ribe  (pogovoru se bo pridružila v živo preko Zooma), Goran Lukić iz Delavske svetovalnice in Živa Lopatič iz Pravične trgovine Slovenije. Pogovor bo vodila Petra Meterc.

V torek, 15. junija 2021 ob 18.00 v Slovenski kinoteki (po projekciji filmov Ukradene ribe in Naš teritorij). 

Samo sistemska sprememba bo popravila prehranski sistem!

Trenutni prehranski sistem zaradi svoje nepravičnosti in škodljivosti kliče po korenitih sistemskih spremembah. Odpraviti moramo trenutna neravnovesja moči v svetovnih dobavnih verigah. Človeška življenja in okolje morajo ščititi boljši zakoni in velika živilska podjetja vzdolž dobavne verige morajo odgovarjati za svoje kršitve in uničenje okolja. Zato bomo še to poletje za mizo skupaj posedli oblikovalce politik, ki imajo vzvode moči, da obstoječe stanje spremenijo.

Več informacij:

O projektu Our Food. Our Future – lačni pravičnosti: TUKAJ

Družbena omrežja za mlade- Futr za jutr (v SLO):

Festival migrantskega filmahttp://www.fmf-slovenija.si/spremljevalni-program-2021/

 

Pridruži se nam v #OurFoodOurFuture in #FutrZaJutr