Zahteve o energetski učinkovitosti naprav so del Direktive o ekodizajnu, katere cilj je zagotoviti okolju bolj prijazno delovanje in učinkovitost naprav, ki porabljajo energijo. Cilji EU za energetske prihranke so tako dobili veliko spodbudo, državljani pa bodo zaradi tega privarčevali pri stroških za energijo.

Glasovanje o grelnih napravah je sledilo sprejemu pravil o označevanju energetske učinkovitosti kotlov in grelnikov vode prejšnji mesec. Celoten postopek se je zaradi zavlačevanja vlekel kar 5 let. In četudi bi zahteve lahko bile strožje, s čimer bi bili prihranki še večji, vseeno predstavljajo korak v pravo smer.

Glasovi držav članic EU o kotlih in grelnikih vode lahko zmanjšajo emisije CO2 za 136 milijona ton letno do leta 2020, kar je enako kot če bi iz cest spravili 65 milijonov avtomobilov. Vsak dan, ko se je z odločitvijo in glasovanjem zavlačevalo, pa je Evropejce stal približno 50 milijonov evrov.

Prejšnji teden so bila izglasovana tudi pravila o stanju pripravljenosti (za električno in elektronsko opremo) in pravila za kavne aparate. Zaradi implementacije obeh ukrepov lahko na EU ravni prihranimo približno 40 TWh letno do leta 2020.

Pravila Evropske komisije za kotle najdete tukaj.

Pravila Evropske komisije za grelnike vode pa tukaj.