“Promet predstavlja največji izziv pri spopadanju s podnebnimi spremembami. Večina voženj, ki jih opravimo z avtomobilom je krajših od 5 km, to pa je razdalja, ki jo lahko prekolesari vsak povprečen človek,” je na otvoritvi dogodka Kolesari&recikliraj na Prešernovem trgu v Ljubljani nagovorila Katarina Otrin, vodja projektov, program Mobilnost v Focus društvu za sonaraven razvoj. “Z današnjim dogodkom želimo opozoriti, kako pomembne so naše vsakdanje odločitve za ukrepati zdaj in tukaj, s čimer vsak posameznik prispeva k spremembi,” je poudarila Otrinova ter pozvala vse prisotne, da se pridružijo spletnemu shodu Ukrepaj zdaj! v podporo podnebnemu zakonu na www.ukrepajzdaj.org[2]. 

Petra Motos, predsednica Ekologov brez meja, je izpostavila potrebo po trajnostnem ravnanju odpadki, ne samo v sklopu dogodkov kot je bil Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ampak na redni dnevni bazi. Svetovna akcija Očistimo svet 2012.

Odpravnik poslov Veleposlaništva Združenih držav Amerike, Bradley Freden in državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor, Peter Gašperšič, sta pozdravila tovrstne akcije in se strinjala, o pomembnosti trajnostne mobilnosti in ravnanja z odpadki za varovanje okolja.

Po nagovorih je sledilo kolesarjenje po Ljubljani, ki se je zaključilo v parku Tivoliju, kjer je kulturno ekološko društvo Smetumet prisotnim predstavilo domiselne načine reciklaže.

[1] Preračunano za čas poteka dogodka KOLESARI & RECIKLIRAJ.
[2] Kampanja Ukrepaj zdaj! je pred podnebnim vrhom v Koebenhavnu leta 2009 povezala v akcijo slovenske organizacije civilne družbe in posameznike, ki so zahtevali da Slovenija odigra svojo vlogo v Koebenhavnu. Kampanja Ukrepaj zdaj! sedaj osredotoča svojo aktivnost na sprejem ambicioznega podnebnega zakona za Slovenijo, ki bo postavil okvire za prehod Slovenije v nizkoogljično družbo. Več o kampanji na www.ukrepajzdaj.org.

***

KONTAKT: Anela Bešo, [email protected], 031 204 595
VEČ INFORMACIJ: Katarina Otrin, [email protected], 041 773 814

Dokument v pdf. obliki najdete tukaj: /PR-ji/Obvestilo o dogodku_Kolesari in recikliraj_20100910.pdf Obvestilo o dogodku_Kolesari in recikliraj_20100910.pdf  146.12 KB  10.09.2010 16:13