Ste se kdaj vprašali, kaj kupite, ko kupite hrano?
Za vsako embalažo na trgovinski polici se skrivajo različne zgodbe. In mnogokrat ne pripovedujejo o kakovosti ali izvoru, temveč o izkoriščanju delavcev in delavk, prikrivanju porekla in netrajnostni proizvodnji. Tudi na tleh Evropske unije.
Vabimo vas na dogodek, ki ga organiziramo skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije, na katerem bomo razkrili nekaj »nevidnih sestavin« hrane, iz prve roke dobili vpogled v razmere na evropskih plantažah in predstavili nekaj praktičnih rešitev, ki so oz. bodo potrošnikom v pomoč pri preverjanju porekla hrane.
Odstiramo nevidne sestavine v hrani
24. 9. ob 17. uri, na Tržaški cesti 2 v Ljubljani

Mirela, 25 let, sezonska delavka iz Romunije, nabira jagode na kmetiji v Verlaineu v Belgiji, kjer za svoje nedokumentirano delo zasluži 10 evrov na uro. Mirela je v šestem mesecu nosečnosti. Foto: Cosmin Bumbut
Raziskovalna novinarka Elena Stancu in fotograf Cosmin Bumbuț bosta dogodek otvorila s fotografsko pripovedjo o migrantskih delavcih v evropskem kmetijstvu – fotografije osvetljujejo realnost, ki je skrita očem potrošnikov. Njun večkrat nagrajeni projekt Away (Plecat) je nastal na podlagi večletnega dokumentiranja romunske migrantske skupnosti po Evropi.
Na dogodku bomo razkrili nevidne sestavine hrane, ki jih deklaracije ne vključujejo in razbili nekaj razširjenih mitov:
- da oznaka »narejeno v Sloveniji« vedno pomeni lokalno poreklo,
- da certifikati vedno zagotavljajo pravičnost in transparentnost,
- in da je evropski trg prehrane urejen.
S praktičnim primerom bomo pokazali, kako lahko nove tehnologije – digitalni potni listi izdelkov, mobilne aplikacije in pametno označevanje – v prihodnosti potrošnikom pomagajo preveriti poreklo, pristnost in sprejemati bolj etične odločitve.
Vabilo s programom je dostopno TUKAJ.
Udeležba je brezplačna. Zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo.
Vljudno vabljeni !
Kontakt za več informacij : Nina Tome, [email protected], 01 515 40 80