Odziv koalicije Ustavimo TEŠ 6, na poročilo Komisije:

“Zadovoljni smo, da je Komisiji za preprečevanje korupcije uspelo pripraviti vmesne odločitve in stališče v zvezi  z blokom TEŠ 6, še preden bo Vlada  v četrtek, 23. februarja, dala končno mnenje o predlogu zakona o državnem poroštvu(1) težkem 440 milijonov EUR. Nedvoumni zaključek tega postopka je, da bi bilo, glede na težo obtožb in jasno dokazano netransparentost ter sume koruptivnih dejanj, v tem trenutku nesprejemljivo, da Vlada  izreče pozitivno mnenje do predlaganega zakona. Enako velja za Državni zbor.

Da bi lahko sprejeli kredibilno in netvegano odločitev o možnosti podelitve državnega poroštva za projekt TEŠ 6, se mora postopek sprejemanja zakona takoj ustaviti. Vlada RS naj nemudoma sprejme moratorij na nadaljevanje gradnje, ki ga lahko odpravi šele takrat, ko bodo razjasnene vse okoliščine, podane obrazložitve ter ugotovljena odgovornost vseh vpletenih v projekt.

V času, ko se vsi prebivalci Slovenije soočamo z zaostreno finančno situacijo, in ko iščemo za 800 milijon EUR prihrankov, bi bilo absolutno nesprejemljivo, da  Vlada in Državni zbor nadaljujeta z igro ruske rulete z davkoplačevalskim denarjem, zdravjem in okoljem ter projektu TEŠ 6 namenita 440 milijonov EUR v obliki poroštva.” Projekt bloka TEŠ 6 prav tako preiskujeta Nacionalni preiskovalni urad in Davčna uprava RS, ki ugotavljata več nepravilnosti pri izvedbi projekta.

Koalicijo Ustavimo TEŠ 6 sestavlja skupina več kot 20 nevladnih organizacij, gibanj in političnih strank. Koalicija je že 17. januarja na predsednike vseh parlamentarnih strank,  vodje poslanskih skupin ter poslance naslovila poziv za uveljavitev šestmesečnega moratorija na odločanje, ustanovitev etičnega razsodišča ter pripravo trajnostnega energetskega scenarija. Poziv je do danes preko spletne strani www.ustavimotes6.si podprlo že več kot 1530 posameznikov.

Več informacij:
Nina Štros
, [email protected], 040 871 530 begin_of_the_skype_highlighting            040 871 530      end_of_the_skype_highlighting


Opomba:
(1) Predlog zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz dolgoročnega posojila, ki ga najame Termoelektrarna Šoštanj d.o.o. je v Državni zbor 2. februarja 2012 vložile skupina štirih poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom.