Odziv Evropske unije na izzive energetske varnosti v luči vseh ostalih izzivov, s katerimi se sooča stara celina, ni zadosten in v veliki meri predstavlja le gradnjo nove plinske infrastrukture. Evropska komisija je velike nove plinovode in terminale za utekočinjen zemeljski plin uvrstila na prioritetni seznam energetskih projektov (projekti skupnega interesa) in v Evropsko strategijo o energetski varnosti.

Milijardna vlaganja v novo plinsko infrastrukturo pa prinašajo številna tveganja, ne da bi zares odgovorila na izzive energetske varnosti. Gre za projekte nepotrebnega trošenja sredstev, ki nas oddaljujejo od sprejetih podnebnih zavez, pogostokrat pa so povezani tudi s kratenjem človekovih pravic. Študije kažejo, da takšni projekti za EU niti niso potrebni.

Vabimo vas, da se nam 7. decembra med 12:30 in 15:00 pridružite na okrogli mizi “Evropska odvisnost od plina”, na kateri bomo razpravljali o vplivih proizvodnje in rabe plina na podnebje, energetskih vidikih vlaganja v plinsko infrastrukturo in družbenih posledicah velikih plinskih infrastrukturnih projektov na primeru Južnega plinskega koridorja.

Program dogodka najdete v vabilu.

Dogodek soorganizirata organizaciji Focus, društvo za sonaraven razvoj, in Študentsko društvo Iskra. Predstavitev predstavnika Friends of the Earth Europe bo potekala v angleškem jeziku.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo za prijavo.

Več informacij: [email protected] ali 01 515 40 80.

 

 

Dogodek je organiziran v okviru projekta »Financiranje za razvoj«, ki ga finančno podpirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Njegova vsebina je v domeni organizatorjev dogodka in v nobenem primeru ne odraža mnenja Evropske unije ali Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.