KAJ: Okrogla miza »Kopenhagen in mi. Kaj pa drugi?«

KJE: City Hotel, Dalmatinova 15, 1000 Ljubljana

KDAJ: 15. maj 2009, ob 9. uri

KDO: Focus društvo za sonaraven razvoj v sodelovanju s Humanitasom, Ekvilibom in Afriškim centrom ter platformo NVRO Sloga

OZADJE:

Slovenija kot del kluba razvitih držav, povzročiteljic problema podnebnih sprememb, ter članica EU, lahko na potek mednarodnih podnebnih pogajanj vpliva predvsem preko institucij EU, ki bodo svoja stališča dokončno oblikovale še pred začetkom podnebne konference ZN v Kopenhagnu. Z okroglo mizo bi radi osvetlili stališča Slovenije ter pripravljenost za sodelovanje v globalnem boju proti podnebnim spremembam.

Države v razvoju od razvitih držav pričakujejo ukrepanje doma ter pomoč pri izvajanju lastnih ukrepov. To je povezano s finančnimi zavezami, ter pripravljenostjo za sodelovanje. Pri tem je ključno povezovanje med ministrstvi in zavedanje ministrov samih o resnosti problematike in potrebi za sodelovanje (blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe v državah v razvoju, preprečitev »odkupovanja odpustkov« z najcenejšimi ukrepi v državah v razvoju).

Okrogla miza poteka kot del projekta Tudi jaz, ki ga izvajamo Focus društvo za sonaraven razvoj, Humanitas društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, Društvo Afriški center in Zavod Ekvilib. Soorganizator okrogle mize je delovna skupina Podnebje in razvoj v okviru Sloge – platforme slovenskih NVRO. Okroglo mizo sofinancira Evropska komisija.

KONTAKT:

Živa Gobbo , Focus društvo za sonaraven razvoj, [email protected] , 01 515 40 80


Program:

9:00 – 9:15         Uvodni nagovor (dr. Lučka Kajfež Bogataj, IPCC): Kdaj če ne zdaj?

09:15 – 10:45    Omizje 1: Prispevek Slovenije k uspehu mednarodnih podnebnih pogajanj (Minister za finance, Minister za zunanje zadeve, Minister za okolje in prostor)

Ÿ                       Ključni elementi za uspešen podnebni dogovor (mag. Boštjan Paradiž, Ministrstvo za okolje in prostor)

Ÿ                       Razmerje med financiranjem podnebnega ukrepanja v državah v razvoju in razvojnim sodelovanjem (Maja Bučar, FDV)

Ÿ                       Pogled na dosedanje dosežke podnebnih pogajanj (Nina Štros, Greenpeace, Barbara Kvac, Focus)

10:45 – 11:15    Odmor

11:15 – 12:45    Omizje 2: Nujnost spreminjanja lastnih razvojnih prioritet (Minister za razvoj in evropske zadeve, Minister za gospodarstvo, Minister za finance, Minister za okolje in prostor)

Ÿ                       Ambicioznost zmanjšanja izpustov v razvitih državah (Andreja Urbančič, IJS)

Ÿ                       Prehod v nizkoogljično družbo (Lidija Živčič, Focus)

Ÿ                       Ključnost medsektorskega povezovanja (mag. Zoran Kus, Medresorska skupina za podnebne spremembe)