V zadnjih letih so nas pretresle številne nehumane delovne razmere in kršitve človekovih pravic na plantažah kakavovca v Zahodni Afriki, ki so jih razkrili filmi, kot je bil BBC-jev dokumentarec Čokolada: grenka resnica (Chocolate: The Bitter Truth) iz leta 2010. Na eni strani so tu milijoni pridelovalcev kakava, ki s svojim delom komajda preživijo. Na drugi strani pa se potrošniki, ki čokolado kupujemo v vedno večjih količinah, počutimo nemočne karkoli spremeniti ali pa za težave sploh ne vemo. Na sredini je peščica proizvajalcev čokolade, ki obvladujejo svetovni trg kakava in trg čokolade ter v globalnem sektorju kakava in čokolade žanjejo visoke dobičke. Kljub vsemu pa obstaja način, kako lahko proizvajalce prisilimo k odgovornemu in pravičnemu ravnanju.

”Otroško delo je posledica revščine. Če proizvajalci čokolade jemljejo svoje obljube resno, in sicer da bodo zmanjšali otroško delo za 70 odstotkov do leta 2020, morajo dati pridelovalcem kakava možnost za izhod iz revščine,” razlaga Evelyn Bahn, koordinatorica kampanje Čokolada naj bo pravična! ”Veliko projektov se ukvarja z rastjo produktivnosti. To pa ne pomeni nujno večjih prihodkov za pridelovalce kakava, saj morajo ti v pridelavo vložiti več dela. Ker pa pridelovaci za svoj pridelek kakava dobijo izjemno malo denarja, si ne morejo privoščiti, da bi zaposlili sezonske delavce. Nastalo vrzel morajo zapolniti otroci. Ko pa to povežemo še z vedno večjo uporabo kemikalij v kmetijstvu, postane situacija do otrok še bolj neodgovorna.”

V času zbiranja podatkov Univerze Tulane je pridelava kakava v Slonokoščeni obali zrasla za 40 odstotkov, v Gani pa za več kot 30 odstotokov. V obeh državah se je v tem obdobju močno povečala tudi uporaba gnojil, pesticidov in herbicidov. Število otrok izpostavljenih vsem tem kemikalijam pa je v Slonokoščeni obali zraslo na skoraj 170.000 in v Gani pa na več kot 310.000.

Pred kratkim objavljeni Cocoa Barometer pa kaže, da dohodek na prebivalca večine pridelovalcev kakava ostaja precej pod svetovno določenim pragom revščine. V Slonokoščeni obali bi morali pridelovalci kakava zaslužiti kar štirikrat več kot zaslužijo zdaj, če bi se želeli dvigniti nad prag revščine, ki je 2 USD na dan.

Čokolada naj bo pravična! (Make Chocolate Fair! – MCF!)  je mednarodna kampanja, ki skuša Evropejce spodbuditi k dejavnemu prizadevanju za pravičnejšo globalno proizvodnjo kakava. Projekt vodi in izvaja koalicija štirih organizacij civilne družbe iz Avstrije (Sudwind), Estonije (Mondo), Republike Češke (Ecumenical Academy Prague) in Nemčije (INKOTA). Kampanja vključuje tudi partnerske organizacije iz 12 drugih držav, tako da bo sporočilo kampanje razširjeno po 16 evropskih državah: v Avstriji, Belgiji, Češki, Estoniji, Finski, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemski, Poljski, Romuniji, Slovaški in Sloveniji.

Celotno sporočilo za javnost je na voljo tukaj

Za več informacij in dodatna pojasnila se obrnite na

Živa Lopatič,  041 352 075, [email protected], vodja pravične trgovine in  vodja kampanje Čokolada naj bo pravična! v Sloveniji.