Nenavadno se nam zdi, da predsednik vlade Borut Pahor, v vsej polemiki okoli projekta TEŠ6, ki je v zadnjih dneh na njegovem dnevnem redu zelo pogosto, z lahkoto presliši vse pozive javnosti o pripravi alternativnega energetskega scenarija, ki bi začrtal najhitrejšo pot do 100 % rabe obnovljive energije v Sloveniji.

Pozivi vladi in njemu osebno, da se v okviru razprave o novem Nacionalnem energetskem programu vendarle pripravi tak scenarij, se vrstijo že (po nam znanih informacijah) od konca leta 2009.

Nekaj primerov pozivov Pahorju in vladi, da oblikuje alternativni elergetski scenarij:

17. 2. 2010: Pismo društva Focus, Umanotere, Greenpeaca Slovenija, Slovenskega E-foruma naslovljeno na predsednika vlade.

14. 7. 2010: Srečanje memorandumske skupine "Naj vlada spremeni smer energetske politike" s predsednikom vlade; poziv predan osebno.

29. 7. 2009: Srečanje okoljskih nevladnih organizacij s predsednikom vlade; poziv predan osebno.

9. 9. 2010: Razvojni forum "Lahko Slovenija postane model trajnostnega razvoja?" (PlanB, Državni svet); poziv za pripravo alternativnega razvojnega scenarija za Slovenijo.

30. 9. 2010: Pismo Focus društva, Umanotere, Greenpeaca, Slovenskega E-foruma.

30. 9. 2010: Pismo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive vire energije.

Kljub številnim pozivom se predsednik vlade Pahor še ni odzval, medtem pa se nemoteno nadaljujejo procesi v zvezi z investicijo v sporni TEŠ6. Težko bi se izgovarjal, da ni njegova krivda in da gre le za nesrečne okoliščine, ko njegovi usužbenci v kabinetu pozive nehote založijo, spregledajo ali pa pozabijo, saj so mu bili ti tudi osebno predani.

Zakaj nas predsednik vlade Pahor ne sliši? Nismo dovolj glasni in jasni, ali pa nismo dovolj vplivni?

Vsekakor bi bilo prav, če bi se javnost lahko opredelila do resničnih alternativ. Nenazadnje to zahteva tudi naša zakonodaja!