Spreminjanje podnebja bo po predvidevanjih znanstvenikov prineslo številne katastrofe, saj bodo ekstremni vremenski dogodki, kot so suše, toča, neurja, hurikani in poplave v prihodnje pogostejši. Ravno tako predvidevajo, da bodo spremenjeni podnebni pogoji vodili v pomanjkanje hrane in vode.

Ker vse to vodi k povečanju možnosti za nastanek konfliktov, moramo problem spreminjanja podnebja obravnavati kot veliko grožnjo naši varnosti. Velika Britanija je pred nedavnim pripravila poročilo, ki pravi, da lahko podnebne spremembe povečajo možnost za nove vojne, spreminjanje meja, težave v oskrbi z energijo in masovne selitve. Zaradi poročila je predlagala, da tematiko obravnava Varnostni svet ZN.

Včerašnje zasedanje Varnostnega sveta ZN, ki obravnava podnebne spremembe kot grožnjo varnosti, je zato mogoče označiti za zgodovinski dogodek in prelomnico, ki bo morda privedla do tega, da bo problem obravnavan tako resno, kot si zasluži, glede na svoje potencialne posledice.

‘V Focusu smo veseli, da je prišlo do obravnave teme v Varnostnem svetu ZN in upamo, da bodo tudi varnostni sveti posameznih držav kmalu začeli spreminjanje podnebja obravnavati kot grožnjo nacionalni varnosti. V Sloveniji smo žal še daleč od tega, čeprav je številne posledice že mogoče čutiti. Upamo, da ne bo potrebno npr. vojno stanje, preden se bodo podnebne spremembe pri nas začele obravnavati kot grožnja nacionalni varnosti,’ je dogodek komentirala Lidija Živčič, predsednica Focus društva za sonaraven razvoj.

Kontakt:

Lidija Živčič, [email protected], 041 291091