Razprava in odločanje o projektu TEŠ 6 sta bila do sedaj večinoma zelo tehnokratska, zato so se v koaliciji Ustavimo TEŠ 6 odločili to spremeniti ter v razpravo vnesti elemente, ki bi dosedanji dialog razširili tudi v smeri etične sprejemljivosti, medgeneracijske solidarnosti in vpliva na kakovost življenja v Sloveniji. Državni zbor bo namreč v kratkem času odločal o podpori Zakonu o državnem poroštvu. Ker prvič v zgodovini Slovenije v Državnem zboru sedi več kot tretjina poslank, so ob mednarodnem dnevu žensk k dialogu želeli pritegniti poslanke.

Koalicija Ustavimo TEŠ 6 je v okviru prizadevanj za etično odločanje o projektu TEŠ 6 pripravila dogodek Predstavitev mnenj o projektu TEŠ 6 za poslanke Državnega zbora, ki naj bi potekal danes, 8. marca. Namen dogodka je bila predstavitev različnih argumentov, ki bi poslankam bili lahko v pomoč pri odločanju o poroštvu. K predstavitvi mnenj so bile vabljene tako zagovornice, kot tudi nasprotnice projekta.

Žal udeležbe na dogodku ni potrdila niti ena sama poslanka [2], zaradi česar je bil dogodek odpovedan.

Kljub številnim pozivom k argumentirani in široki razpravi o TEŠ 6 ter izpostavljanju odprtih vprašanj v zvezi z investicijo je bila dosedanja javna razprava o vseh vidikih projekta TEŠ 6 precej omejena. »Želimo, da se čas do odločanja o usodi državnega poroštva izkoristi za odprto izmenjavo vseh dejstev. Projekt je povezan z več tveganji in načine za upravljanje teh tveganj bi bilo smotrno iskati v medsebojnem dialogu,« je povedala Lidija Živčič, strokovna vodja društva Focus. 

Koalicija Ustavimo TEŠ 6 ob odpovedi dogodka poslanke poziva, naj svoje odločanje o državnem poroštvu temeljijo na argumentih in ne na politični pripadnosti. Poslanke tudi opozarja, da je projekt TEŠ 6 predmet več uradnih preiskovalnih postopkov, česar ne gre spregledati.

»Neudeležba poslank na dogodku pošilja zaskrbljujoč signal, da poslank razprava o TEŠ 6 ne zanima dovolj, da bi si zanjo vzele čas. Morda menijo, da je končna odločitev že sprejeta, ali pa da njihovo osebno mnenje ne more vplivati na tok odločanja. Ne glede na njihovo prepričanost menimo, da mora vsakdo, ki ima moč odločati o razdelitvi 440 milijonov EUR davkoplačevalskega denarja, omogočiti potrebno širino argumentacije, tako za in proti, in posledično sprejeti informirano in odgovorno odločitev. Za to pa je potrebna odprtost za medsebojni dialog, pragmatičnost in spoštovanje različnih mnenj. Gre torej za stvari, ki ženskam niso tuje,« meni Nina Štros, vodja Greenpeace CEE v Sloveniji. »Prepričani smo, da bi lahko prav poslanke s svojim pristopom bile tiste, ki bi presegle ozke okvire tehnokratsko omejene debate o nacionalni energetski politiki in prihodnosti Slovenije ter vanjo vnesle potrebno širino,« še dodaja Štrosova.

***

KONTAKT:
Urška Žmauc, Focus, društvo za sonaraven razvoj, [email protected], 059 071 326

VEČ INFORMACIJ:
Nina Štros, Greenpeace CEE v Sloveniji, [email protected], 040 871 530     
Renata Karba, Umanotera, [email protected], 041 399 473     
Manca Košir, Gibanje za trajnostni razvoj, [email protected]


Opombe:
[1] Več o koaliciji na: www.ustavimotes6.si.
[2] Nekaj poslank je svojo prisotnost opravičilo zaradi drugih obveznosti. Vabilo na dogodek je na voljo tukaj.

Sporočilo za javnost v pdf obliki je na voljo tukaj.