Verjetno ste v medijih že zasledili, da se je v Ukrajini zgodil požar. Sicer ne bi bila velika novica, toda gori na področju Černobila. Objava o požaru se je zgodila šele zjutraj 28.4., čeprav je goreti pričelo že 26.4. – ravno na 29. obletnico jedrske nesreče, je 18 kilometrov oddaljen od reaktorja 4 in samo 5 km od skladišča radioaktivnih odpadkov. Zgorelo naj bi že 400 hektarjev gozda. Ker rastline na kontaminiranem področju Černobilske cone vsebujejo radioaktivne delce, bosta požar in veter raznosila delce daleč od izvora. Verjetno po podobni poti, kot je nosilo delce ob nesreči leta 1986. V južnem delu Belorusije so že izdali navodilo, da naj prebivalci ne hodijo ven ter naj imajo zaprta vsa okna in vrata Torek enaki ukrepi kot takrat, ko se je nesreča zgodila. Lepa obletnica za njih. Jim je pa uspelo lokalizirati požar. Na srečo ne gorijo visoko kontaminirana drevesa, ampak ”zgolj” kontaminirana.

Černobil požar 1

Černobil požar 2

Černobil požar 3

Černobil požar 4

Kijev post, ukrajinski časopis, ki izhaja v angleščini, je v članku na temo požara zapisal: ”… stopnja radioaktivnosti je relativno normalna.” Karkoli bi naj ta relativna normalnost pomenila… Ob tem v drugih državah izdajajo ukrepe za zaščito pred sevanjem. Veter v Černobilu večinoma piha proti zahodu. Sebično upam, da se še vsaj dni ne obrne proti jugu, proti Kijevu.

Pogosto poslušamo s strani zagovornikov jedrske energije, da se ne čuti več posledic nesreče v Černobilu. Vendar vpliv sevanja ni stvar preteklosti. V Kijevu je bolnica, ki sprejema samo obolele zaradi radiacije. 15.000 ljudi na leto jo obišče, tudi iz drugih držav, večinoma Belorusije. Večinoma prihajajo iz regije, ki so bili po nesreči v Černobilu najbolj kontaminirani. Kdor še vedno misli, da ni več vplivov zaradi Černobila, se moti. Kot je povedal direktor bolnišnice: ”Obstajata dve realnosti. Prvo realnost propagira Mednarodna agencija za jedrsko energijo, drugo živimo mi v tej bolnišnici.” (Foto: Ioana Moldovan)

bolnišnica za radioaktivno sevanje 1

bolnišnica za radioaktivno sevanje 2

bolnišnica za radioaktivno sevanje 3

bolnišnica za radioaktivno sevanje 4

bolnišnica za radioaktivno sevanje 5

Problem je tudi v tem, da ljudje še vedno gojijo zelenjavo na kontaminiranih površinah. No, nekateri niti ne vedo, da so površine in zemlja kontaminirane. Obenem gre za revnejše, ruralno prebivalstvo, ki druge možnosti, kot gojiti svojo hrano, niti nima. Vnos radioaktivnih delcev preko zaužite zelenjave pa povzroča zdravstvene probleme. Kontaminirane zemlje je v Ukrajini, Belorusiji, Fukušimi in tudi na področjih, kjer je veter raznosil delce, še zelo veliko.

jedrska energija