Roko Žarniæ, minister
Ministrstvo za okolje in prostor
Dunajska c. 48
1000 Ljubljana

V vednost: mediji

Ljubljana , 10. marec 2010

Spoštovani g. Žarniæ,

že nekaj tednov je mogoče v medijih zaslediti poročila o napakah v delovanju Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV). Pozivamo vas, da oblikujete neodvisno komisijo, ki bo raziskala, kaj se v resnici dogaja na URSJV.

Nadzor nad jedrsko varnostjo je kritično pomembna točka delovanja jedrskega reaktorja v naši državi. Zato je nujno potrebno ukrepanje v zvezi z nepravilnostmi na področju zagotavljanja jedrske varnosti, na kar so opozorili strokovnjaki za jedrsko in sevalno varnost preko medijev.

Opozorila se nanašajo predvsem na kršitve zakonodaje o jedrski varnosti in nespoštovanja vloge in dela inšpektorjev za jedrsko varnost. URSJV je neodvisen organ, ki mora nadzorovati delo NEK, vendar pa iz pogovora z direktorjem Urada za podnebne spremembe, Andrejem Stritarjem, ki je bil dne 26.1.2010 objavljen v Dnevniku, izhaja, da je URSJV v podrejenem položaju glede na NEK. To je nedopusten odnos, saj močno ogroža jedrsko varnost v Sloveniji, in ga je potrebno zaradi tega urediti, kot to predpisuje zakonodaja: URSJV mora nadzirati NEK, ne pa obratno.

Ker je URSJV organ v sestavi MOP, vas kot ministra, pristojnega za to področje, pozivamo, da oblikujete neodvisno komisijo, ki bo imela mandat ugotoviti, kaj se dogaja na URSJV in v odnosih med URSJV in NEK. Pozivamo vas, da to storite nemudoma, saj so bile opažene že številne kršitve na področju jedrske varnosti in le vprašanje časa je, kdaj se utegne katera od teh kršitev izkazati za katastrofalno.

Lep pozdrav,

Lidija Živčič

predsednica

***

Pismo v pdf. obliki najdete tukaj:/poziv_MOP_URSJV_20100309.pdf poziv_MOP_URSJV_20100309.pdf  48.21 KB  10.03.2010 09:51