Tokrat na sramotilni steber postavljamo HSE in TEŠ in sicer zaradi navajanja izjemno zavajajočih podatkov v javnosti.

V Delu (18.12.2009) je mogoče prebrati, da bo ‘zaradi boljšega izkoristka s sodobno tehnologijo TEŠ ob enaki proizvodnji zmanjšal izpuste ogljikovega dioksida za 35 odstotkov’, kar je eden od argumentov za gradnjo tega novega bloka. Predstavnik TEŠ je ob tem seveda elegantno pozabil navesti, da gre za tolikšno zmanjšanje po enoti proizvedene elektrike, kar pa seveda ne pomeni, da se bodo skupni izpusti iz TEŠ zmanjšali za 35 %! 

Nadalje je mogoče v članku prebrati: ‘Djordje Žebeljan iz HSE pa je poudaril, da mora Slovenija ob zmanjšanju izpustov zagotoviti tudi zmanjševanje porabe, kar bo prav tako mogoče le, če bo zgradila šesti blok’. Ker gre za popoln nesmisel, se sprašujemo, ali je morda predstavnik HSE iznašel kakšen nov zakon v fiziki, ki pripomore, da se s povečano proizvodnjo elektrike zmanjša poraba le-te..

***

Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!