InventAir: Inventarji energetske revščine za podporo politikam čistega zraka v vzhodnoevropskih državah (Inventories of the energy poverty to support clean air policies in the Eastern European countries)

Spletna stran projekta

Namen: Cilj projekta InventAir je raziskati številne okoljske in podnebne vplive energetske revščine s poudarkom na razvoju in izvajanju energetske revščine in politik onesnaženosti zraka v vzhodnoevropskih državah. Čeprav se tema energetske revščine hitro širi po vsej EU, ima posebna posebnost v vzhodni Evropi: gospodinjstva z nizkimi dohodki si ne morejo privoščiti, da bi spremenili staro neučinkovito ogrevalno opremo ali nadomestili slaba kakovost ogrevanja, zaradi česar so glavni sezonski vir onesnaževanja zraka. Zaradi pomanjkanja natančnih podatkov o obsegu in bistvenih značilnosti energetske revščine je težko oceniti vpliv na okolje, podnebje in zdravje. Projekt InventAir se bo lotil tega problema z razvojem metodološkega okvira za popis energetske revščine s sodelovanjem med strokovnjaki iz Nemčije in vzhodnoevropskih držav ter spodbujal dolgoročno energetsko načrtovanje preko razvoja Kažipota za zmanjšanje energetske revščine in onesnaženja zraka v EU.

V Sloveniji sodelujemo z občino Zagorje ob Savi, za katero pripravljamo Kažipot za zmanjšanje energetske revščine in onesnaženja zraka.

Dogodek Energetska revščina in kakovost zraka (8. april 2019, Ljubljana)

Vabilo na dogodek

Predstavitve iz  dogodka:

Slike iz dogodka:

[av_gallery ids=’6995,6996,6997,6998,6999,7000′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’6′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=” admin_preview_bg=”]

Trajanje projekta: september 2018 – april 2019

Partnerji:

  • Energy Agency of Plovdiv (EAP)
  • Deutsche Umwelthilfe (DUH)

Financiranje: Pri projektu sodelujemo z Energetsko agencijo Plovdiv in Deutsche Umwelthilfe, financiran pa je s strani programa EUKI Nemškega ministrstva za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost.

        

The InventAir project is co-funded by the European Climate Initiative (EUKI). EUKI is a project financing instrument by the German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU). Its implementation is supported by the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. It is the overarching goal of the EUKI to foster climate cooperation within the European Union (EU) in order to mitigate greenhouse gas emissions.