Projekt ”Javni prevoz je kul” je bil namenjen predvsem spodbujanju mladih, da bodo sredstva javnega potniškega prometa uporabljali tudi takrat, ko bodo že lahko vozili avto. Veliko srednješolcev se – naveličanih avtobusa, vlaka ali kolesa – ob prvi priložnosti usede v avto in pozabi, da obstajajo tudi druge oblike mobilnosti. Takšno vedenje ni trajnostno, še posebej ne, ko posledice prevelikih količin porabljenega bencina in dizla čutimo vse močneje. Zato želimo mlade spodbuditi k drugačnim sanjam: sanjam o mobilnosti, ki ni povezana z avtomobilom. Med letom 2007 in 2010 smo izvedli več aktivnosti.

Projekt so sofinancirali Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, Predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani in Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za promet

Začetek: 2007

Zaključek: 2010

Kontakt: [email protected]

 

Več:

Bodi »faca« & pusti, da te peljejo!

Bodi »faca« in pusti, da te peljejo – na avtobusu, vlaku ali v taksiju. Ko se odločaš o nakupu in vožnji avtomobila, se spomni, da tako bistveno bolj prispevaš k spreminjanju podnebja, kot če se odločiš za rabo javnega prevoza. Podnebne spremembe ne grozijo samo drugim, temveč tudi tebi in tvoji prihodnosti. Pokaži zrelost in vplivaj na zmanjšanje porabe fosilnih goriv!

Izdelki natečaja Javni prevoz je kul! 2007

Prvi del projekta se je pričel v letu 2007. Z delavnicami na srednjih šolah smo želeli mlade motivirati in spodbujati k trajnostnem razmišljanju na področju mobilnosti. Ravno zato smo izvedli tudi nagradni natečaj promocije javnega potniškega prometa. S pomočjo natečaja smo skupaj z ustvarjalci narediti nekaj osnovnih pripomočkov za kampanjo za promocijo popularnosti javnega potniškega prometa, in sicer: slogane, logotipe in ozaveščevalne filmčke.

Projekt Javni prevoz je kul se je nadaljeval tudi letu v 2008/2009

Promet prispeva skoraj petino slovenskih emisij toplogrednih plinov in prispevek iz leta v leto narašča. Ravno tako narašča raba avtomobila, medtem ko število potnikov v javnem potniškem prometu upada. Ker je takšen trend netrajnosten, ga je potrebno zaobrniti. Zato je potrebna promocija javnega potniškega prometa, še posebej med mladimi, ki se odločajo med avtomobilom in javnim potniškim prometom.

To je tudi namen projekta Javni potniški promet je kul! Prvi del projekta se je začel izvajati v letu 2007, ko so dijaki po vsej Sloveniji sodelovali na nagradnem natečaju za najboljši filmček ter logotip na temo javnega transporta. V letu 2008/09 smo nadaljevali s projektom v obliki delavnic na srednjih šolah ter z učnimi listi za srednješolce, s katerimi želimo, da bi se problematike prometa zavedalo čim več mladih. Skupaj bomo skušali tudi opozoriti na nujnost priprave načrta na ravni vlade za revitalizacijo javnega potniškega prometa v Sloveniji.

Gradivo za učitelje:
Učni listi
Predstavitev za šole Javni potniški promet je kul
Filmček dijakov Gimnazije Brežice

 

Javni prevoz je kul! v letu 2009/2010 

Focus društvo za sonaraven razvoj in Ministrstvo za promet smo v okviru projekta ‘Javni potniški promet je kul!’ razpisali dva nagradna natečaja. S prvim smo želeli dijake spodbuditi, da razmišljajo, kako lahko v domačem kraju prispevajo k izboljšanju storitev javnega potniškega prometa. Z drugim , ki smo ga poimenovali ”Posneti in zadeti”, pa smo želeli ugotoviti, s kakšnimi problemi se mladi soočajo ob vsakodnevni uporabi javnega prevoza.

Dijake smo izzvali, da v lokalni skupnosti poiščejo problem, vezan na lokalno ponudbo javnega potniškega prometa, in ga poskušajo rešiti. Iskanje rešitev je bilo povsem prepuščeno izbiri dijakov – podali smo zgolj nekaj namigov: v prizadevanjih za dvig kakovosti javnega potniškega prometa lahko ti obiščejo župana ali mu napišejo pismo, lokalno prevozniško podjetje opozorijo na pomanjkljivost ponudbe javnih linij in poziv k rešitvi objavijo tudi v lokalnem časopisu, ali pa storijo celo korak dlje in na podlagi ankete med krajani o perečih problemih lokalne ponudbe javnih linij nagovorijo kar predsednika vlade Boruta Pahorja.

Naš namen je bil spodbuditi mlade, da prevzamejo aktivnejšo vlogo v prizadevanju za dvig kakovosti lokalnega javnega potniškega prometa, in opozorijo na dejstvo, kako pomemben je javni potniški promet, prilagojen potrebam življenja mladega človeka. Trud dijakov smo nagradili in razredu srednješolcev, ki se je izkazali z najbolj inovativnim projektom, podelili nagrado – izlet s sredstvom javnega prevoza (vlakom ali avtobusom) za cel razred na točko v Sloveniji.

Natečaj je potekal od 28. 9. 2009 do 30. aprila 2010, na osnovi rezultatov natečaja smo pripravili javno razstavo dosežkov dijakov, ob otvoritvi le-te pa nagrajencem natečaja predali glavno nagrado.

Prijava na natečaj: Vsi razredi, ki so želeli sodelovati v nagradnem natečaju, so bili povabljeni, da nam do 15. decembra 2009 posredujejo prijavo na natečaj, ki je moralo vsebovati ime razreda, naziv srednje šole, elektronsko pošto in telefon kontaktne osebe. Na nagradni natečaj so se lahko dijaki prijavili na naslovu [email protected], za več informacij pa smo jim bili na voljo na telefonu 01  515 40 80.

Do 30. aprila 2010 so morali srednješolski razredi posredovati izpolnjeno poročilo skupaj s prilogo, slikovnim materialom, ki smo ga lahko kasneje tudi razstavili (npr. fotografija, kopija članka ali pisma), na naslov :
Focus društvo za sonaraven razvoj
Trubarjeva 50
1000 Ljubljana

/Javni prevoz je kul!_prijava na natecaj.doc Javni prevoz je kul!_prijava na natecaj.doc
/Javni prevoz je kul!_porocilo.doc Javni prevoz je kul!_porocilo.doc  

 

Prejeli smo kar nekaj izvrstnih izdelkov:

1. Natečaj: ‘JAVNI PREVOZ JE KUL!’

Namen: spodbuditi mlade, da prevzamejo aktivnejšo vlogo v prizadevanju za dvig kakovosti JPP, in opozorijo na dejstvo, kako pomemben je JPP, prilagojen potrebam življenja mladih.
Nagrada: izlet s sredstvom javnega prevoza (vlak ali avtobus) za cel razred na izbrano destinacijo v Sloveniji.

Izdelki:
————————————————————————————————————————
a) PROJEKT: Čas je za preokret – bodi za javni promet!
AVTORICE: Ana Cirnski, Tjaša Frey-Gorše, Petra Lesjak, 3.D Gimnazije Novo mesto

poročilo projekta
anketa in rezultati
plakat in zloženka

Izdelki učencev 2. razreda OŠ Grm:
kolaz1.JPGkolaz2.JPG
————————————————————————————————————————
b) PROJEKT: Družbeno odgovorna kampanja slovenskega javnega potniškega prometa
AVTORJI: 2.A in 3.A Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana

TRUSNOVEC3.jpgGODINA1.jpgGUZVIC_GRAH.jpg
Celotno razstavo si lahko ogledate tu:/celotna razstava.pdf celotna razstava 
————————————————————————————————————————
c) PROJEKT: Šolski avtobusni in železniški prevoz v Pomurju – okolica Murske sobote, Radencev in Ljutomera
AVTORJI: 2.a Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

poročilo projekta
analiza ankete
osnova anketi 

————————————————————————————————————————
d) PROJEKT: Avtobus – kliconosec
AVTORJA: Primož Škulj in Matic Plahutnik, 2.ž Živilske šole, BIC Ljubljana

opis projekta
slikovno gradivo:
DSC08425.JPGDSC08426.JPG
————————————————————————————————————————

2. natečaj: ‘POSNETI IN ZADETI ‘

Namen: Preko natečaja smo zbirali kratke filme, s katerimi so dijaki prikazali, s kakšnimi problemi se srečujejo pri uporabi javnega potniškega prometa in predstavili problematiko na svoj način.
Nagrada: mesečna vozovnica za javni potniški promet ali povratna vozovnica za izlet s sredstvom javnega prevoza na izbrano destinacijo v Sloveniji.

Povezave do filmčkov:

a) Gimnazija Ljutomer: Javni prevoz nekoč
http://www.youtube.com/watch?v=1YKJMMm5E4U

b) Gimnazija Krško: Težave z javnim prevozom
http://www.youtube.com/watch?v=qteOJKIWVPM

c) Gimnazija Novo mesto: Top shot reklama
http://www.youtube.com/watch?v=txnZQdVrmGA

 

ZMAGOVALCI:

1. natečaj: “Javni prevoz je kul!”

Projekt: Čas je za preokret – bodi za javni promet! (Ana Cirnski, Tjaša – Frey-Gorše, Petra Lesjak / Gimnazija Novo mesto)

2. natečaj: “Posneti in zadeti!”

Filmček: Top shot reklama (Primož Kastelic, Jaka Piletič, Urban Zupančič / Gimnazija Novo mesto)