Oživljanje zapuščene vasi v Grčiji

 

Oživljanja zapuščene vasi po načelih trajnostnega razvoja (mednarodna izmenjava na grškem otoku Kefalonia) se je udeležil Jure Vetršek, ki je pripravil spodnje poročilo:

Od 2. do 13/9-06 se je skupina petih fantov in deklet pod okriljem Fokusa udeležila mednarodnega projekta v odročni vasici Farsa na Kefaloniji v Grčiji. Projekt je sofinancirala Evropska unija, organiziran pa je bil pod okriljem AWISH-Hellas t.j. grška podružnica svetovnega inštituta za trajnostno človeštvo (A World Institute for a Sustainable Humanity) ki ima sedež v ZDA. Delno je potovanje sofinanciral tudi Fokus.

Skupina, ki se je odpravila na pot, je bila zelo zanimiva mešanica ljudi s popolnoma različnimi ozadji in znanji iz naravo- in družboslovja. Naše delo je potekalo v stari Farsi, ki jo je l. 1954 porušil potres in je od takrat niso obnavljali. Najprej nam je lokalni vodič dodobra razkazal vas in nas seznanil s tegobami, ki so pestile prebivalce. Imeli smo delavnice, okrogle mize in igre vlog z namenom ustvarjanja novih idej za razvoj in oživitev vasi. Obdelali smo različna področja, od energetskih sistemov na obnovljive vire, inovativnih načinov ravnanja z odpadno vodo – rastlinske čistilne naprave, socialnega življenja prebivalcev, pa do trajnostnega turizma kot ene možne variante za oživitev vasi.

Za bistrenje duha, pred in po napornem delu možgančkov, smo premetavali kamne v vasi – čistili ruševine iz glavnih »ulic« da so postale prehodne. Ob večerih smo imeli predstavitve posameznih držav iz katerih smo bili udeleženci – Slovenija, Grčija, Češka in Španija. Predstavitve so vsebovale tudi poskušanje kulinaričnih dobrot iz posameznih držav. Za vse je bil projekt zelo bogata izkušnja tudi iz vidika medkulturnega spoznavanja in širjenje obzorij ter pridobivanja novih poznanstev.

gr13 gr12 gr11 gr10 gr9 gr8 gr7 gr6 gr5 gr4 gr3 gr2 gr1