TUDI JAZ je projekt štirih nevladnih organizacij: Focus, Humanitas, Ekvilib ter Afriški center, ki govori o tem, kako sami vplivamo na svet, o tem, kako lahko množica malih jazov, kot smo sami, na koncu povzroči ekološko katastrofo ali pa ustvari prijazno in enakopravno okolje za vse državljane sveta. Vzroke svetovnih problemov običajno iščemo v drugih in drugje, manj nam je blizu misel, da nanje vplivamo sami in z vsem svojim bivanjem – doma, v zasebnem življenju, na delovnem mestu in v svoji vlogi kot »homo politicus«.

TUDI JAZ posameznika in njegovo vlogo naslavlja s pomočjo izobraževanja učiteljev v šolah, krepitve in izobraževanja nevladnih organizacij ter vključevanja državnih ustanov in kampanje za splošno javnost, katere del je tudi nomadska šola – potujoča karavana za neformalno učenje, ki na zabaven in človeku prijazen način predstavlja teme, kot so podnebne spremembe, medkulturni dialog in svetovna trgovina.

TUDI JAZ spreminjam svet se morda sliši egocentrično, pa vendar, če smo še pred kratkim zamahnili z roko rekoč, saj sam(a) ne morem vplivati, svetovni problemi me presegajo, je zdaj popolnoma jasno, da sprememb, ki so potrebne za reševanje svetovnih problemov, politiki sami ne bodo dosegli. Danes smo kot posamezniki postavljeni v središče dogajanja in odločanja. Kdor nima avta ali kupuje izdelke, narejene po načelih pravične trgovine, ni več čudaški posameznik, ampak človek, ki razmišlja globalno. Življenjski slog ni več vprašanje mode, ampak je politično stališče, podobno kot odločanje na volitvah. Življenjski slog ni več vprašanje okusa, ampak vprašanje nuje, pogojene z degradacijo okolja in podnebnimi spremembami, nemiri in vojnami ter z velikanskimi razlikami med revnimi in bogatimi na svetu. Misliti globalno je postalo življenjski slog.

TUDI JAZ sem namreč pomemben(a).

TUDI JAZ vplivam na svet in ga spreminjam.

Naša skupna prihodnost je odvisna tudi od mene.

SLABA NOVICA: ne morem ubežati odgovornosti.

DOBRA NOVICA:  pomemben(a) sem in lahko vplivam.

Odgovornost je super!

 

tudi-jaz-31

 

Financiran s strani programaDG Development

 

Začetek: Maj 2008

Zaključek: Maj 2010

Kontakt: [email protected]

 

Partnerji:

HUMANITAS, society for human rights and supportive action: http://www.humanitas.si

Focus, društvo za sonaraven razvoj: http://focus.si/

Ekvilib inštitut http://www.ekvilib.org/

Društvo Afriški center http://afriski-center.si/vsebine/home

Forum Umwelt und Entwicklung http://www.forum-ue.de

Embracing Hidden Talents Network http://www.embracingtalents.org