Torek, 21. 6., 16.30 – 18.00 + pogostitev

Lokacija: Edvard, Igriška ulica 5

Sprememba v vladni palači je prinesla številne zelene obljube. Pospešitev prehoda v nizkoogljično družbo je ena od prioritet nove vlade, že v predvolilni kampanji so se koalicijske stranke odločno zavzele, da bo okoljska kriza v središču vseh vladnih ukrepov.

Ministra za infrastrukturo mag. Bojana Kumra ter ministra za okolje in prostor Uroša Brežana bomo vprašali po njunih konkretnih načrtih in tudi po načelih, ki ju bodo vodila. Stranka Gibanje svoboda, od koder prihajata, je pred volitvami obljubljala celo “koalicijo s civilno družbo”, zato želimo sedaj, ko sta nosilca izvršne veje države, od njih dobiti zaveze, kako bosta izvedla obljubljeno in kako bosta pri tem upoštevala stališča ter zahteve gibanja za podnebno pravičnost. S tem bomo kasneje tudi primerjali njuna dejanja v vlogi ministrov.

Kako bosta reševala napetosti med ozelenitvijo infrastrukture in naravovarstvenimi zahtevami? Bosta spodbujala oz. dovolila gradnjo hidroelektrarn? Kako bosta prometne tokove preusmerila iz cest na železnice in druge oblike trajnostne mobilnosti? Kakšno vlogo bo imela skupnostna proizvodnja elektrike? Bosta dajala prednost kapitalu ali dejanskim potrebam družbe in narave: bomo v Sloveniji deležni tudi sprememb v logiki in družbenih odnosih, ki nas peljejo v podnebni zlom, ali bomo zgolj zamenjali energente?

Bodo v tem mandatu storjeni kakšni konkretni koraki na področju prilagajanja podnebnim spremembam? Na svetu nismo sami – kakšna bo usoda ljudi na globalnem jugu in kaj vlada načrtuje glede tega?

Z vsemi temi vprašanji želimo odpreti vsebinsko razpravo, ki bo šla onkraj golega nasprotovanja prejšnji vladi in hkrati tudi onkraj golega ozelenjevanja. Prostor bo tudi za vprašanje udeleženk in udeležencev. Zahtevamo ambiciozen in družbeno pravičen zeleni prehod! Z novo vlado želimo odpreti javno razpravo, ki jo je obljubljala – od nje same in njenih dejanj pa bo odvisno, kako bo dialog med državnimi sekretarji in civilno družbo oz. političnimi gibanji potekal…

 

 

 

 

 

 

Projekt ClimACT je sofinanciran s sredstvi Evropske komisije, programa Raising public awareness of development issues and promoting development education in European Union (DEAR).15