Zimske olimpijske igre so pred vratih in čas svetovnega prvenstva v nogometu se hitro približuje. To za mnoge predstavlja razlog za nakup novega TV sprejemnika. Focus društvo za sonaraven razvoj je v sodelovanju z nemško nevladno organizacijo Bund pripravilo t.i. TV iskalnik. Slednji kupcem omogoča, da poiščejo najbolj ekonomičen in okolju prijazen TV sprejemnik, ki ustreza njihovim potrebam [1].
 
TV sprejemniki postajajo vedno večji in zaradi tega porabijo vedno več elektrike. To posledično pomeni tudi višje stroške za končne uporabnike, ki se pogosto niti ne zavedajo, zakaj je njihova naprava tako potratna. Razen tega vse višja poraba prinaša tudi negativen vpliv na okolje. Razvoj tehnologije nam dandanes nam omogoča, da želeno udobje (velikost,  funkcije) dosežemo tudi ob zmanjšani rabi energije. V življenjski dobi TV sprejemnika je mogoče s pravilno odločitvijo v času nakupa prihraniti tudi do 600 EUR zaradi varčnosti naprave.

»Ljudem priporočamo, da se pri nakupu TV sprejemnika odločijo za nakup glede na lastne potrebe. Kupijo naj raje napravo, ki bo ustrezala njihovemu osebnemu načinu uporabe in ni opremljena bolj luksuzno, kot je nujno potrebno. Vse funkcije, ki so dodatne, porabijo tudi dodatno elektriko. Predvsem je pomembno vedeti, da plazma že v osnovi porabi več elektrike kot LCD naprava. Slednje imajo lahko tudi funkcijo avtomatske nastavitve kontrasta, ki prilagodi osvetlitev ozadja vsebini slike oziroma svetlosti okolice, kar še dodatno zniža porabo energije,« je povedal Christian Brandt, vodja programa Energija pri Focus društvu.

Brandt izpostavlja še, da si »Focus društvo prizadeva za označevanje in natančnejše opredeljevanje mejne vrednosti porabe elektrike TV sprejemnikov. Dokler zakonodaja o označevanju ne stopi v veljavo, pozivamo prodajalce in proizvajalce, da prostovoljno, a vidno, označujejo porabo elektrike na TV sprejemnikih. Do takrat, ko bo to področje sistemsko urejeno, pa si lahko kupci pomagajo tudi s Focusovim TV – iskalnikom.«

Opombe
[1] Dostop do TV iskalnik na: focus.si

***

KONTAKT: Anela Bešo, [email protected],  031 204 595 
VEČ INFORMACIJ: Christian Brandt, [email protected],  040 315 257  (v angleščini)