Društvi Focus in Humanitas pripravljata serijo razprav ”Kriza rasti”, na katerih bomo izzvali klasično razumevanje razvoja kot gospodarske rasti, idejo rasti postavili v kontekst (zahodne) ideje razvoja ter poskušali pojasniti, zakaj potrebujemo korenite spremembe sistema.

Prva v seriji razprav bo potekala v ponedeljek, 22. aprila 2013, ob 15. uri v Trubarjevi hiši literature, ki se nahaja na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani. Sprva bomo prisluhnili predavanju britanskega okoljskega ekonomista Briana Daveya »Kako se razvijati brez rasti?«, sledila pa bo razprava, v kateri bosta poleg Daveya sodelovala še Jadranka Vesel iz Razvojno-raziskovalnega inštituta za socialno ekonomijo in Rene Suša iz društva Humanitas.

Na razpravi se bomo dotaknili vprašanj, kaj se zgodi, ko ni rasti, se spraševali o izzivih ne-rasti v finančnem sektorju in socialnih sistemih, spregovorili o stabilizaciji in varčevalnih ukrepih ter zveznemu prehodu v stabilizacijo. Dogodek bo potekal v angleščini.

Za serijo predavanj smo se v društvih Focus in Humanitas odločili v luči različnih kriz, s katerimi se Slovenija in svet danes soočata in ki odpirajo vprašanja o razvojnih izzivih. Protesti, ki potekajo po vsem svetu, nosijo v svojem bistvu probleme, ki izvirajo iz zahteve po nenehni gospodarski rasti: neenakomerno delitev dohodkov, brezposelnost, onesnaženje, družbeno segregacijo, stres, potrošništvo itd. Morda deluje kot tabu, da se želimo sredi krize pogovarjati o tem, ali je nenehna gospodarska rast res najboljši recept, vendar pa ta tabu odpirajo že številni in tudi mi ga bomo, zato vas vabimo tudi na naslednje dogodke.

Drugi bo potekal v četrtek, 23. maja 2013, ob 18. uri, ko za vas pripravljamo v Trubarjevi hiši literature projekcijo filma The Economics of Happines (Ekonomija sreče) in razpravo.

Vstop je na vse dogodke prost! Vljudno vabljeni!

Več informacij:

Barbara Kvac, barbara(at)focus.si, 040 722 149

Vabilo v pdf obliki najdete tukaj.