Kampanja Ukrepaj zdaj! je pred podnebnim vrhom v Koebenhavnu leta 2009 povezala v akcijo slovenske organizacije civilne družbe in posameznike, ki so zahtevali da Slovenija odigra svojo vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Pobudniki kampanje (Focus društvo, Umanotera, Greenpeace v Sloveniji in Brez izgovora Slovenija) kampanjo zdaj nadaljujejo. Delo bodo nadaljevali z osredotočanjem na sprejem ambicioznega podnebnega zakona za Slovenijo, ki bo postavil okvire za prehod Slovenije v nizkoogljično družbo.

“Vlada se je zavezala, da nas popelje v nizkoogljično družbo. Sprejem podnebnega zakona je nujen in pomemben korak v to smer,” meni Barbara Kvac iz Focus društva za sonaraven razvoj. “Ker ne želimo, da bi s sprejetjem slabega zakona zamudili priložnost za pravočasno ukrepanje, smo ponovno združili moči v kampanji Ukrepaj Zdaj!” je še dodala Kvacova.

Dejan Saviæ iz Greenpeace Slovenija izpostavlja: “Slovenija potrebuje zakon, ki bo določil  dolgoročen, znanstveno utemeljen cilj zmanjšanja izpustov, spodbudil učinkovito ukrepanje in vzpostavil odgovornost za doseganje zastavljenih ciljev.”

Po mnenju pobudnikov kampanje lahko podnebni zakon postavi okvire za prehod v nizkoogljično družbo, usmerja sprejemanje politik, ukrepov in investicijskih odločitev, gospodarstvu in družbi kot celoti pa da jasen signal, da so podnebne spremembe resna grožnja, s katero se moramo nujno in učinkovito spopasti.

Izzive, ki jih predstavljajo podnebne spremembe, bodo morali reševati predvsem mladi. “Mladi po vsem svetu se zavedamo možnih katastrofalnih posledic podnebnih sprememb, zato želimo, da vlade ukrepajo hitro in učinkovito. Podnebni zakon je za nas pomemben, ker postavlja okvir za varno prihodnost,” je dodal Jan Peloza iz Mladinskega združenja Brez izgovora Slovenija.

Kampanji se lahko pridružite na spletni strani www.ukrepajzdaj.org, kjer se lahko udeležite spletnega shoda v podporo ambicioznemu in učinkovitemu podnebnemu zakonu ali pa odločevalcem pošljete osebno video sporočilo. Kampanja bo potekala do sprejetja zakona v Državnem zboru.

***

Več informacij:
Anela Bešo, [email protected], 031 204 595, www.ukrepajzdaj.org

Kontakt:
Barbara Kvac, Focus društvo [email protected], 040 722 149
Dejan Saviæ, Greenpeace Slovenija, [email protected], 040 165 195
Vida Ogorelec Wagner, Umanotera, [email protected]
Jan Peloza, Brez izgovora Slovenija, [email protected], 040 732 212

Sporočilo za javnost v pdf. obliki najdete tukaj: /PR_Ukrepaj_zdaj_20100906.pdf PR_Ukrepaj_zdaj_20100906.pdf  197.31 KB  06.09.2010 10:48 

Gradivo za medije: /Biefing za medije_Ukrepaj zdaj zakon.pdf Biefing za medije_Ukrepaj zdaj zakon.pdf  186.21 KB  06.09.2010 12:10