“Zaskrbljujoče je, da ta evropska podjetja po eni strani podpirajo podnebne skeptike v ZDA, po drugi pa nasprotujejo ambiciozni podnebni zakonodaji v Evropi, kar utemeljujejo s tem, da EU ne more doseči znatnega zmanjšanja izpustov brez ukrepanja ZDA,” je razkritje komentiral Tomas Wyns iz CAN Europe. “Novo razkriti podatki dokazujejo resničnost ugibanj o početju teh podjetij, ki v javnosti krožijo že dlje časa.”

Z uporabo informacij, ki so na podlagi podatkov ameriške zvezne komisije za volitve (US Federal Election Commission) postali dostopni skozi podatkovne baze Odprte skrivnosti (Open Secrets) [3], je CAN Europe razkril, kot kaže, jasen vzorec ravnanj evropskih onesnaževalcev, s katerim vplivajo na ameriško podnebno in energetsko politiko z donacijami kandidatom, ki nasprotujejo podnebnemu ukrepanju.

Veliki evropski onesnaževalci Lafarge, GDF-SUEZ, EON, BP, BASF, BAYER, Solvay in Arcelor-Mittal so senatorje, ki blokirajo podnebno zakonodajo v ZDA, podprli z 240.200 dolarji, kar je skoraj 80 % njihovih skupnih stroškov kampanje za senatorske sedeže v letu 2010. Podpora teh evropskih podjetij je namenjena številnim ameriškim kandidatom, ki ne samo blokirajo podnebno zakonodajo, temveč tudi aktivno zanikajo znanstveni konsenz, da je spreminjanje podnebja, ki smo mu trenutno priča, posledica človekovih dejavnosti.

CAN Europe poziva k takojšnjemu in jasnemu odzivu evropskih združenj, katerih člani so ta podjetja, kot npr. Business Europe, CEFIC, EUROFER, CEMBUREAU, EURELECTRIC in EUROPIA. Te federacije poziva, da obsodijo ravnanje naštetih podjetij in sprejmejo notranja pravila, ki bodo njihovim članom prepovedovala takšna ravnanja na globalni ravni.

Razkritje tovrstnih ravnanj kaže na potrebo po pravilih transparentnosti tako za lobiste kot EU institucije.

Opombe:
[1] Climate Action Network (CAN) Europe združuje 130 evropskih okoljskih in razvojnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju podnebnih sprememb. Focus društvo za sonaraven razvoj je aktiven član CAN E Europe.

[2] CAN-Europe, Oktober 2010: http://climnet.org/component/docman/doc_download/1716-caught-polluting-european-companies-backing-climate-deniers-in-the-us-senate.html

[3] Več: http://www.opensecrets.org/pacs/index.php

Več informacij:
– Vanessa Bulkacz, CAN Europe, odnosi z javnostmi, [email protected], +32 2894 4672, +32 494525738
– Tomas Wyns, CAN Europe, zastopnik za politike, [email protected], +32 473 840 322

Sporočilo za javnost v pdf. obliki