Focus društvo za sonaraven razvoj in Ministrstvo za promet sta v okviru projekta ‘’Javni potniški promet je kul!’’ razpisala dva nagradna natečaja. ‘’S prvim smo želeli dijake spodbuditi, da razmišljajo, kako lahko v domačem kraju prispevajo k izboljšanju storitev javnega potniškega prometa. Z drugim, ki smo ga poimenovali ”Posneti in zadeti”, pa smo želeli ugotoviti, s kakšnimi problemi se mladi soočajo ob vsakodnevni uporabi javnega prevoza,’’ je razložila Marjetka Benčina, vodja programa Mobilnost pri Focus društvu za sonaraven razvoj.

Na zaključnem dogodku so si dijaki skupaj z zanimivimi gosti ogledali predstavitev vseh izdelkov prispelih na razpis, najboljšim pa so bile podeljene nagrade (nagrajenci 1. razpisa: Gimnazija Novo mesto – "Čas je za preokret – bodi za javni promet!," nagrajenci 2. razpisa: Gimnazija Novo mesto – "Top shop reklama” [1]). Izdelki bodo v prihajajočih tednih na voljo v obliki spletne razstave na focus.si, kakor tudi v obliki potujoče razstave.

Po dogodku ob zaključku natečaja se je na glavni Železniški postaji Ljubljana zgodil Flash mob dogodek[2]: Ples za zadnji vlak, ki ga je Focus društvo za sonaraven razvoj organiziralo skupaj s koreografi in plesalci plesne šole Kazina, Slovenskimi železnicami in Studiem 12. Na Železniški postaji je v 2 minutah trajajočem dogodku zaplesalo okoli 200 plesalcev in privabilo mnogo začudenih pogledov.

‘’Z dogodkom smo želeli opozoriti na klavrno stanje slovenskega javnega prometa, poleg tega pa pokazati, da je uporaba javnega potniškega prometa lahko zabavna in privlačna oblika mobilnosti. Prometna politika zadnjega desetletja je jasno favorizirala prevoz z avtomobilom, sistem javnega potniškega prometa pa prepustila propadanju. Z dogodkom smo želeli simbolično pričarati vzdušje, ki naj bi zavladalo v slovenskem javnem prometu. S plesom smo pozvali h kakovostnemu, dostopnemu, zabavnemu in avtomobilu konkurenčnemu javnemu prevozu. Prvi vlak smo že zamudili…mogoče nam uspe ujeti zadnjega,’’ je povedala Katarina Otrin, pogram Mobilnost pri Focus društvu.

Boštjan Koren, direktor PE Potniški promet, Slovenske železnice: “Na Slovenskih železnicah si iz dneva v dan prizadevamo našim potnikom ponujati kar najboljše storitve in z veseljem podpiramo dogodke, ki opozarjajo na prijazen javni potniški promet. Tako je tudi današnji ples prispeval k zabavnemu vzdušju na železniški postaji in posledično k zanimivi in prijazni ponudbi Slovenskih železnic, ki s svojimi vlaki vsako leto prepeljemo več potnikov.”

Silvestra Perčič, vodja Plesne šole Kazina: "Veseli nas, da smo Kazino in Ljubljano priključili prestolnicam, v katerih so se dogodki za promocijo javnega prometa že zvrstili. Zahvaljujem se vsem koreografom (Željko Božič, Mitja Popovski, Danijel Mišon) in plesalcem Kazine, da so se odzvali vabilu. Vsem pa želim obilo užitkov ob gledanju posnetkov, s katerimi smo javnosti na glasbo Jamiroquaija "Let’s dance" sporočili, da je lahko tudi javni potniški promet zabaven.”

[1] Izdelke si lahko pogledate na sledeči povezavi: http://focus.si/index.php?node=25&id=870&s=arhiv

[2] Flash mob je dogodek, ko večja skupina ljudi, ki se nenadoma zbere na javnem mestu, izvede nenavadno ali nesmiselno dejanje za kratek čas ter nato hitro izgine. Flash mob dogodki na temo javnega potniškega prometa so se že zgodili v številnih mestih širom Evrope (primer iz Liverpoola: http://www.youtube.com/watch?v=VQ3d3KigPQM).

***

Kontakt: Anela Bešo, [email protected],  031 204 595 

Dodatne informacije: Katarina Otrin, [email protected] in Marjeta Benčina, [email protected]