Kdaj: Petek, 16.6.2017 ob 19h

Kje: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

FB dogodek

Zelo radi rečemo, da brez čokolade ne moremo živeti, pa vendar o njeni glavni sestavini, kakavu, vemo izredno malo. Še manj pa o razmerah, v katerih kakav pridelujejo. Medtem ko je trg čokoladnih izdelkov v razcvetu, številni pridelovalci kakava ter delavci v južnih predelih sveta še vedno živijo v popolni revščini, saj jim proizvodnja kakava ne ne omogoča dostojnega življenja. Mnogi od njih delajo v slabih razmerah. Dokazano pa je celo, da so kot poceni delovna sila izkoriščani tudi številni otroci. Poleg tega se zaradi praks, ki niso trajnostne, ter monokulturnega kmetovanja, uničujejo kmetijske površine in širše okolje.

O problematiki kakava smo poročali že v poročilu Grenko sladka čokolada

Tokrat bo pogovor v ospredje postavil odnos med proizvajalcem, izdelkom in končnim uporabnikom. V Slovenijo na obisk prihaja Dr. Christopher Mubeteneh Tankou iz Fakultete za agronomijo in agronomske študije v Kamerunu, ki nam bo predstavil razmere, v katerih delujejo pridelovalci kakava v Kamerunu ter načine pridelave in raziskave o možnih alternativah trenutnemu načinu pridelave.

Tudi vas zanima, če v Kamerunu sploh jedo čokolado in kakšno?

Z dr. Tankoujem se bosta pogovarjali Živa Lopatič, vodja pravične trgovine v Sloveniji, in Živa Kavka Gobbo, predsednica Focus društva za sonaraven razvoj.

Organizatorji dogodka: Focus, društvo za sonaraven razvoj, Zadruga Buna in Pritličje

 

 

Dogodek je v okviru projekta SupplyCha!nge, ki ga sofinancirata EU in MZZ. Vsebina je v izključni odgovornosti društva Focus in ne odraža stališč EU in MZZ.