Martin Konecny, koordinator projekta pri Friends of the Earth Europe, pravi: "Finančna podpora EU je za srednjo in vzhodno Evropo potrebna in dobrodošla. Toda, če ta podpora služi neprimernim projektom, ki uničujejo okolje, je potencial za dobrobit držav članic zapravljen. Zemljevid prikazuje, da okolju škodljivi projekti niso omejeni na nekaj redkih izjem, kar je popolnoma nepotrebno, saj alternative obstajajo. Evropska komisija in EIB bi morali ustaviti podporo takšnim projektom in zahtevati, da se primerno ocenijo možnosti za uporabo alternativnih rešitev.’

Skupen strošek teh 50 projektov je 22 milijard evrov, od česar evropski skladi pokrivajo 10 milijard, še nekaj milijard pa pokriva EIB. Nekaj projektov je že odobrenih, večina pa jih je načrtovanih za obdobje 2007-2013. Projekti vključujejo: 18 sežigalnic odpadkov, ki uničujejo spodbude za reckliranje odpadkov, ki bi bilo okolju prijaznejše in spodbudnejše za razvoj in delovna mesta, 14 avtocest, ki potekajo skozi zaščitena naravna ali stanovanjska območja, čeprav obstajajo alternativne trase in 8 projektov za usmerjanje rek in upravljanje z vodami, ki imajo uničujoč vpliv na unikatna naravna območja.

Po mnenju Anelie Stefanove iz mreže CEE Bankwatch, ‘slabo pripravljeni projekti vodijo v spore in zamude, kar ogroža sposobnost novih držav članic, da porabijo vsa možna sredstva iz evropskih skladov. Cilj našega zemljevida je izpostaviti kontroverzne projekte in tako opozoriti na možne probleme, še preden nastanejo – večina od the 50 projektov je šele v fazi načrtovanja’.

Medtem, ko je evropska komisarka za regionalno politiko, Danuta Huebner, podeljevala priznanja ‘RegioStars’ za najbolj inovativne projekte, so nevladne organizacije predstavile svoje prejemnike nagrade ‘RegioScars’ – tri najbolj uničujoče projekte, ki naj bi prejeli podporo EU: shemo za gradnjo 9 sežigalnic odpadkov na Poljskem, hitro cesto Via Baltica na Poljskem in hitro cesto R52 (povezava Brno-Dunaj) na Češkem.

Na zemljevidu se je s projektom gradnje bloka 6 v šoštanjski termoelektrarni znašla tudi Slovenija. Lidija Živčič iz Focus društva za sonaraven razvoj pojasnjuje: ‘S pomočjo bloka 6 bo termoelektrarna sicer nadomestila stare in neučinkovite bloke, kar je pozitivno, vendar pa gre za širitev zmogljivosti, kar bo prineslo nekaj več emisij toplogrednih plinov. Za pogon termoelektrarne bo potrebno izrabiti zadnje zaloge lignita, ki je emisijsko izjemno intenzivno gorivo, in ki ima visoke ekonomske in družbene stroške. Razen tega menimo, da javna sredstva, ki tvorijo posojilo EIB, ne bi smela biti namenjena financiranju fosilne energije, ki potiska naš podnebni sistem vse bližje katastrofi.’

[1] Zemljevid in fotografije so na voljo na http://www.bankwatch.org/billions

Kontakti:

Martin Konecny, Coordinator for EU funds, Friends of the Earth Europe / CEE
Bankwatch Network, Tel. + 32 2 542 0185, Mob. + 32 484 601 283,
[email protected]

Anelia Stefanova, EU-affairs Coordinator, CEE Bankwatch Network,
Tel. +39 06 78 26 855, Mob. + 39 333 8092492, [email protected]

Lidija Živčič, Focus društvo za sonaraven razvoj, tel. 041 291091, [email protected]