Države v razvoju so k problemu podnebnih sprememb zgodovinsko prispevale najmanj, hkrati pa bodo posledice globalnega segrevanja najhuje prizadele prav njih. V nevarnosti bodo človeška življenja, naselbine, proizvodnja hrane in zaloge pitne vode.

V okviru mednarodnih podnebnih pogajanj, ki potekajo pod okriljem Združenih narodov, je prilagajanje na podnebne spremembe že dlje časa pomembna tema. Še posebej pa je na pomenu pridobila s sprejetjem t.i. Balijskega akcijskega načrta (BAP) decembra 2007, ko je bilo prilagajanje opredeljeno kot eden izmed ključnih gradnikov prihodnjega podnebnega dogovora. BAP prilagajanje postavlja na enakovredno mesto kot blaženje podnebnih sprememb.

Do konca leta 2009, ko naj bi bil dosežen dogovor o boju proti podnebnim spremembam po letu 2012 (ko se izteče prvo ciljno obdobje kjotskega protokola), je potrebno preučiti potrebe po prilagajanju, stroške le-tega, cilje in mehanizme ter zagotoviti učinkovit in zadosten vir financiranja za ukrepe prilagajanja.

Srečanje je namenjeno predstavitvi trenutnega dogajanja na področju prilagajanja na posledice podnebnih sprememb v državah v razvoju.

Več informacij in prijave na [email protected] ali 01/5154080. Prijave sprejemamo do ponedeljka, 23. junija 2008 oz. do zapolnitve mest.

vabilo

Program:

9:00 – 9:15   Vloga prilagajanja na podnebne spremembe v državah v razvoju (Živa Gobbo, Focus)

9:15 – 10:00 Mednarodna pogajanja o prilagajanju na podnebne spremembe v državah v razvoju (Barbara Kvac, Focus)

10:00 – 10:45 Razprava: Kaj lahko naredi Slovenija za sodelovanje pri prilagajanju?

10:45 – 11:00 Zaključki