Ob vstopu v poletje bomo že 8. leto zapored
Focus, društvo za sonaraven razvoj in Pravična trgovina Slovenija
ljubitelje dobre hrane in kuhanja razveselili
s prav posebno knjižico receptov »PraviLNo Pečeno«.V čem je drugačna?

  • Recepti iz izbranih sestavin, pridelanih lokalno, ekološko in izvirajo iz sistema pravične trgovine.
  • Sodelujete lahko vsi, ki radi vihtite kuhalnico in vam ni vseeno, kakšne sestavine padejo v vaš lonec.
Živa Lopatič, Pravična trgovina Slovenije: »Vsakoletni izziv Pravilno pečeno pripravljamo zato, da spodbujamo razmislek o tem, od kod prihaja naša hrana, saj smo se navadili, da so police v prodajalnah polne, da je ves čas na voljo prav vse in da si vse lahko privoščimo. A za tem se skriva veliko izkoriščanja, tako ljudi kot okolja, ter izguba zavedanja, kako pomembna je samooskrba in zdrava prehrana. »

Pravila sodelovanja s prijavnico
#TradeFairLiveFair #GoEAThical

Vabimo vse ljubiteljske kuharje in kuharice, da sprejmejo izziv, nam pošljejo svoj recept in skupaj z nami dokažejo, da je mogoče iz etično pridelanih surovin ustvarjati odlične izdelke in da ni pomembna le kakovost sestavin, ampak tudi njihov izvor in vpliv pridelave na okolje in družbo.

Živa Kavka Gobbo, Focus, društvo za sonaraven razvoj: »Način prehranjevanja ima velik vpliv na okolje in lahko pozitivno ali negativno vpliva na razmere po celem svetu. Podnebne spremembe, lokalno okolje in človekove pravice morajo biti spoštovane, če si želimo sveta, v katerem lahko dostojno sobivamo vsi. Sezonska, lokalna in ekološka hrana ima pozitivne učinke na lokalno okolje in ekonomijo, a življenja brez kave, čaja, kakava, sladkorja, avokada in še česa si skorajda ne moremo zamisliti. Zato je pomembno, da pokažemo, da je trajnostna kuhinja lahko odlična.«

Pohitite, prijave potekajo do 14. junija 2020.

Več informacij najdete na spletni strani društva Focus, kjer lahko navdih poiščete tudi v že izdanih knjižicah in v FB dogodku PraviLNo Pečeno, kjer Pravična trgovina Slovenija objavlja zanimiva dejstva o pridelavi hrane in razkriva od kje in na kakšen način pridejo dobrine v našo kuhinjo.

Dodatni viri:
Priročnik na temo tropskega sadja
Dokumentarni spletni portal o bananah
Brošura Etični potrošnik na temo tropskega sadja

     

Aktivnost je del projekta #GoEAThical, ki ga sofinancira Evropska unija. Vsebina tega dogodka in sporočila je izključna odgovornost društva Focus in Pravične trgovine Slovenija ter v nobenem pogledu ne odraža stališč Evropske unije.