Projekt EJOLT predstavlja novo platformo za delovanje svetovnega zemljevida okoljskih konfliktov. Gre za interaktiven zemljevid, ki predstavlja na tisoče lokalnih zgodb o boju proti okoljski nepravičnosti in škodljivim projektom, od rudarjenja do uničevanja gozdov.

Nova platforma je bila predstavljena na zaključnem srečanju projekta EJOLT, ki je v štirih letih povezoval znanost z družbo in ustvaril most med znanstvenimi institucijami in okoljevarstvenimi organizacijami. Od prve predstavitve platforme, ki je bila 19. marca 2014, si je zemljevid ogledalo več kot četrt milijona uporabnikov.

Dr. Leah Temper, koordinatorica zemljevida, pravi: “Nova stran še bolj jasno ponazarja povezave med ekonomskimi dejavnostmi, podjetji in vplivi na okolje. Tako je bolj uporabna za organizacije in lokalne skupnosti, ki se bojujejo za okoljsko pravičnost.”

Spremembe vključujejo naslednje:

  • skoraj 1400 primerov okoljskih konfliktov, ki jih je vneslo več kot 130 soustvarjalcev zemljevida iz celega sveta,
  • boljše pokritje regij in držav, kjer je dostop do informacij otežen, kot npr. Kitajska ali Zahodna Sahara,
  • nova orodja za angažiranje, ki omogočajo boljše deljenje na socialnih omrežjih in izpostavljanje vidnih primerov v medijih,
  • izboljšani funkciji iskanja in filtriranja primerov, kjer je sedaj mogoče primere iskati po kategoriji dejavnosti, skupinah, ki se mobilizirajo, uporabljenih taktikah, uspehu taktik, državi ali podjetju,
  • zemljevid kombinira nove podatkovne sloje z geoprostorskimi informacijami o npr. pomanjkanju vode, pokritosti z gozdom, rudarjenju ali koncesijah za črpanje nafte. 

Uredniki zemljevida vabijo organizacije in strokovnjake z znanji o specifičnih pogledih na okoljsko pravičnost, da prispevajo k nadaljnji gradnji zemljevida. Vabijo tudi k izdelavi posebnih zemljevidov s specifičnim fokusom (npr. jedrski konflikti).

Dr. Leah Temper izpostavlja, da “nova faza zemljevida okoljskih konfliktov želi poglobiti razpravo o socialnih konfliktih, ki se pojavljajo ob okoljskih vplivih, obenem na odpreti forum za zahteve po pravičnosti in alternativah, ki jih imajo najbolj prizadete in marginalizirane skupnosti.”  Zemljevid tako po mnenju soustvarjalke Daniele  del  Bene “z novimi značilnostmi pomaga razumeti konflikte kot posledico ekstraktivnega svetovnega gospodarstva, ne pa posamezne primere pritožb.”

Z zaključnim dogodkom projekta EJOLT, kjer je bil predstavljen zemljevid, je projekt po besedah Prof. Joana Martinez-Alierja, koordinatorja projekta, “pozval odločevalce v EU, da integrirajo okoljsko pravičnost v politike in ukrepe EU ter tako zmanjšano nekaznovanost okoljskega kriminala.”

Več informacij:
Nick Meynen, stik za medije, EEB, +32(0)485457373 [email protected]
Leah Temper, koordinatorica zemljevida, ICTA-UAB, +34(0)672262646 [email protected]
Lidija Živčič, strokovna vodja, Focus, 01 515 40 80, [email protected]

Povezave: