Slovenci se radi primerjamo z Nemčijo in pogosto nam je za zgled, ki mu naj sledimo. Očitno si tega želimo tudi z nadaljevanjem projekta TEŠ 6. Nemške termoelektrarne objavljajo poslovanje z izgubo in tudi mi jim bomo sledili s slepim nadaljevanjem že zdavnaj zavoženega projekta TEŠ 6.

Nedavne analize iz medijev kažejo, da bi TEŠ 6 utegnil pridelovati okoli 50 milijonov evrov izgube na leto (1), s čimer sicer ne bi uspeli dohiteti Nemcev, bi pa jim lahko vsaj uspešno sledili. Nemško energetsko podjetje Trianel namreč objavlja, da bo s svojim 750 MW blokom v termoelektrarni Lünen pridelovalo za 100 – 140 milijonov evrov izgube letno (2). Mimogrede, cena omenjenega 750 MW bloka je 1,4 milijarde evrov, kar je manj kot cena šoštanjskega 600 MW bloka.

Tudi druga energetska podjetja v Nemčiji, med drugim RWE in EON, sporočajo, da bodo, zaradi preobilice elektrike iz obnovljivih virov in posledično prenizkih prodajnih cen električne energije, morala zapirati termoelektrarne, ki elektriko proizvajajo po previsokih cenah in ustvarjajo izgubo (3).  Kaže se že, da obnovljivi viri dejansko znižujejo ceno električne energije in ne obratno. V prihodnosti bo to še bolj izrazito.

Pri nas novega bloka Šoštanjske termoelektrarne še sploh zgradili niso, pa se že ve, da bo prideloval izgubo. Lahko bi rekli, da nam vsaj tu in tam uspe stopati po nemškem zgledu, če že ne pri pozitivnih zgodbah, pa vsaj pri negativnih…

Opombe:

(1) http://www.dnevnik.si/poslovni/novice/ekonomika-tes-6-se-podira
http://www.finance.si/8342104/TE%C5%A0-6-utegne-poslovati-z-izgubo-ceno-bomo-pla%C4%8Devali-vsi

(2) http://www.fuldaer-nachrichten.de/?p=108401
http://www.ruhrnachrichten.de/nachrichten/region/nordrheinwestfale/Stadtwerkebefuerchten-hohe-Verluste-mit-Gas-und-Kohlekraftwerken;art5192,2058959
http://www.derwesten.de/staedte/bochum/stadtwerke-bochum-leiden-massiv-unterenergiewende-id7864335.html

(3) http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/atomausstieg-stromindustrie-will-kraftwerke-stilllegen-1.1722439

***

Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!