V TEŠ-u so pričeli s testiranjem šestega bloka, kar pomeni, da so zakurili v eni izmed najdražjih termoelektrarn na svetu. V testni fazi bodo kurili kurilno olje. Oziroma ga že kurijo, a o tem niso obvestili prebivalcev Šaleške doline, ki bi se na ta način lahko pripravili na dodatno izdatno onesnaženje zraka.

Nikjer nobenega sporočila za javnost ali novice o tem. Šele 22. julija je bilo možno prebrati na portalu Energetika.net, da so ta dan prvič zakurili v TEŠ 6.

Toda na portalu Velenje.com se je že 19. julija pojavila slika šestega bloka, iz katerega se vali sivo-rjavi dim.

Informacije iz TEŠ-a za Energetika.net torej niso bile točne. Ali gre za zavajanje javnosti ali njihovo malomarnost pri obveščanju slednje, bodo vedeli le oni. Rezultate pa so čutili okoliški prebivalci. Oglasili so se nam 21. julija z informacijo, da v celotni dolini nekaj smrdi.

Zaenkrat ne vemo zakaj so pričeli kuriti pred napovedanim datumom, kolikšno je dodatno onesnaženje zaradi tega, ali čistilne naprave že delujejo, ali je bolje ostati v tem času v zaprtih prostorih, ter ali bo takšno stanje postalo normala, ko bo TEŠ 6 pričel z rednim obratovanjem.

Zanimivo bo tudi videti, ali bodo po končanem testiranju objavili rezultate o onesnaženju zraka v času trajanja testiranja.

Nad pozivi k večji transparentnosti TEŠ-a smo že skoraj obupali, ker nikoli niso zalegli. Pa jih vendar vseeno še enkrat pozivamo, da odgovorijo na zgornja vprašanja, ter naj naslednjič o takšnih problematičnih dogodkih obvestijo javnost.

Mogoče pa so odgovorni kadri v podjetju ta čas dodatnega onesnaževanja doline izkoristili za dopust nekje daleč stran.