6. januarja 2010 je Umanotera v Ljubljani pripravila razvojni forumu z naslovom »TEŠ 6: slovenska prihodnost?«. Prisotni so bili akterji, ki iz različnih perspektiv sooblikujejo energetsko politiko Slovenije.

Na forumu smo bili prisotni tudi mi, Focus društvo. Med različnimi "cvetkami" energetskih strokovnjakov se nam zdi zanimivo izpostaviti izjavo dr. Novaka, dekana Visoke šole za tehnologijo in sisteme.

Dr. Novak, je povedal, da so obnovljivi viri energije prihodnost, vendar čez sto let. Kot dejstvo je navedel, da inštaliran MW fotovoltaike te dni stane 6 milijonov EUR , da fotovoltaična elektrarna lahko deluje le 1000 ur letno in da v Sloveniji nimamo podjetja, ki bi proizvajalo fotovoltaične celice. Sprašujemo se, kdaj je dr. Novak nazadnje obnovil svoje poznavanje sektorja fotovoltaike, kjer se je medtem prvo navedeno dejstvo prepolovilo – cene so padle na 3 milijone EUR na inštaliran MW, drugo navedeno dejstvo podvojilo – sonce v Sloveniji sije povprečno 2000 ur letno, tretje navedeno dejstvo pa ni resnično že od leta 2006.

***

Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!